Helpt augurkensap tegen kramp?

Niet wetenschappelijk bewezen

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: helpt augurkensap tegen spierkramp?

In Amerika is het voor atleten heel gebruikelijk om ‘pickle juice’ te drinken, maar in Nederland kreeg het fenomeen pas echt bekendheid toen voetbalster Jannette van Belen tijdens de bekerfinale tussen tussen ADO Den Haag en PSV een aantal slokken augurkensap nam tegen haar spierkramp. Of het helpt? Dat is de vraag.

Volgens Van Belen verdween de kramp in ieder geval na het drinken van het zoetzure sap. Haar fysiotherapeut had op het internet gelezen dat augurkensap zou kunnen helpen tegen spierkramp, vertelt Van Belen tegen EditieNL.

Niet aan te raden

Kramp in de spieren kan te maken hebben met een tekort aan vocht. Voldoende water drinken voor, na en tijdens het sporten is daarom van belang, maar het vocht uit een pot augurken zou voedingswetenschapper Liesbeth Smit niet aanraden. “Het sap bevat water, suiker, azijn, zout. Dit drinken is op geen enkele manier gezond. Daarbij is er ook geen wetenschappelijk bewijs dat bevestigt dat augurkensap zou kunnen helpen tegen de kramp. Het kan natuurlijk zijn dat je geen kramp meer hebt na het drinken van augurkensap, maar dat wil niet zeggen dat er een verband is tussen het drinken en de kramp. Kramp gaat namelijk altijd vanzelf voorbij,” zegt Smit.

Zo ontstaat kramp in de spieren

Wanneer spiervezels spontaan samentrekken en elkaar niet meer vanzelf loslaten, ontstaat er spierkramp. De kramp geeft een scherp en pijnlijk gevoel waarover je vaak geen controle hebt. Gelukkig is kramp veelvoorkomend en vrijwel altijd onschuldig. Toch kan het bij steeds terugkerende kramp zo zijn dat er een onderliggende oorzaak is. Komt de kramp meer dan regelmatig terug? Het raadplegen van een arts kan in dat geval slim zijn.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur