'Spierkracht neemt snel af bij inactiviteit'

Getty Images

Al na twee weken inactiviteit neemt de spierkracht aanzienlijk af. Jongeren die hun benen niet gebruikten, waren in spierkracht na twee weken niet bewegen vergelijkbaar met iemand die 40 tot 50 jaar ouder is.

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen komen tot die conclusie. Voor de studie keken ze wat er gebeurde met de spieren van zowel jonge als oudere mannen na een periode van hoge inactiviteit. Volgens de onderzoekers komen periodes van inactiviteit veel voor; bijvoorbeeld na een blessure of tijdens een ontspannen vakantie.

Verlies

"Ons experiment laat zien dat inactiviteit de spierkracht bij jonge en oudere mannen gelijk beïnvloedt," vertelt onderzoeker Andreas Vigelsoe. "Jongeren verliezen na twee weken immobilisatie van hun been ongeveer een derde van de spierkracht, bij de oudere mannen was dit een kwart. De hoeveelheid spierkracht die bij de jongeren verloren gaat is vergelijkbaar met 40 tot 50 jaar verouderen."

Met het ouder worden neemt de spierkracht af. Jonge mannen hebben daarom ongeveer een kilogram meer spiermassa in elk been, dan oudere mannen. "Hoe meer spiermassa je hebt, des te meer verlies je," legt onderzoeker Martin Graham uit. "Dat betekent dat je als je fit bent en geblesseerd raakt, waarschijnlijk meer spiermassa verliest dan een ongetraind persoon in de zelfde periode."

Fitheid

Ook de fitheid nam bij de oudere deelnemers door minder af dan bij de jongeren. Toch is volgens Graham het verlies van spiermassa en fitheid bij ouderen ernstiger. "De kans is groter dat het invloed heeft op de algemene gezondheid en de kwaliteit van leven."

Na de periode van immobiliteit trainden de deelnemers gedurende zes weken drie tot vier keer per week op de fiets. Vigelsoe: "Helaas is fietsen niet voldoende om de spierkracht weer terug te brengen op het oude niveau. Wel hielp het om de fitheid en spiermassa te bevorderen. Om weer spierkracht te ontwikkelen is krachttraining nodig."

Bron 
  • Science Daily