Wat is een slijmbeursontsteking?

Bursitis

Getty Images

Een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis, is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht. Het komt het meest voor in de schouder, de elleboog en de knie.

Slijmbeursontstekingen komen vooral voor bij mensen boven de 30 jaar. Mannen en vrouwen hebben evenveel kans op het krijgen van een slijmbeursontsteking.

Wat is een slijmbeursontsteking?

Op verschillende plekken in het lichaam zitten slijmbeurzen. Het zijn een soort stootkussentjes die op uitstekende botdelen zitten. De bekendste plaatsen waar slijmbeurzen zitten zijn:

De slijmbeurzen dienen ter bescherming van het bot. Bij een slijmbeursontsteking is de slijmbeurs geïrriteerd geraakt en ontstoken. Een slijmbeursontsteking wordt gezien als een reumatische aandoening.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?

Meestal is overbelasting de veroorzaker van een slijmbeursontsteking. Ook kan het ontstaan door hard stoten of vallen.

Symptomen

Klachten bij een slijmbeursontsteking zijn pijn en stijfheid. Ook kun je het gewicht minder goed bewegen. Daarnaast kan het samengaan met een peesontsteking. Ook kan de huid rood worden en warm aanvoelen op de plek waar de ontsteking zit. In sommige gevallen krijgt men last van een zwelling.

Behandeling

Een arts hoeft vaak geen onderzoek te doen om een diagnose te kunnen stellen. Vaak kan hij uit het verhaal van de patiënt al afleiden dat het om een slijmbeursontsteking gaat. In sommige gevallen kan hij bloedonderzoek laten doen. Bijvoorbeeld om te onderzoeken of het om een bacteriële infectie gaat. Een slijmbeursontsteking geneest in de meeste gevallen het best met rust. Dit kan enkele weken tot een paar maanden in beslag nemen. Bij hardnekkige ontstekingen worden één of meerdere injecties in de slijmbeurs gegeven.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Orthopedie.nl