Slijmbeursontsteking in schouder

Getty Images

Ik heb last van een slijmbeursontsteking in mijn schouder. Nu heb ik gehoord dat een injectie niet altijd werkt. Kan ik baat hebben bij fysiotherapie?

Astrid

Mark Chen, fysiotherapeut

Vervelend dat je een slijmbeursontsteking hebt: die kunnen, vooral in de schouder, behoorlijk hardnekkig zijn.

Injecties zijn een vaak gebruikte behandeling bij slijmbeursontstekingen. De resultaten ervan zijn wisselend, maar over het algemeen heel goed. Bij zo’n injectie worden er corticosteroïden in het gewricht gespoten, met de bedoeling de bursa, oftewel de slijmbeurs, te bereiken. Een goede plaatsing van de injectie is dus belangrijk.

De cortisone die gebruikt wordt, is een variant van een hormoon wat het lichaam zelf aanmaakt om ontstekingen te bestrijden. Als er van buitenaf cortisone wordt toegediend, wordt het immuunsysteem onderdrukt en stopt het lichaam tijdelijk met het zelf aanmaken. Op korte termijn, dus bij een enkele injectie, is dat over het algemeen geen probleem. Maar het gebruikt van cortisone op langere termijn kan wel nadelige effecten hebben, zoals atrofie (afname) van spierweefsel, afname van botkwaliteit en vatbaarheid voor infecties.   

Fysiotherapie

Als je kiest voor een behandeling door een fysiotherapeut zal er waarschijnlijk gekeken worden naar de achterliggende oorzaak. Wanneer de slijmbeursontsteking in je schouder niet door een ongeval is ontstaan, is er vaak wel een reden te vinden in de mechaniek van de schouder, houding of gebruik. Dit soort oorzaken kun je samen met een therapeut identificeren en oplossen. In heel veel gevallen is een injectie dan niet nodig.

Zelf raad ik mensen altijd aan om het immuunsysteem eens onder de loep te nemen. Zijn er manieren, bijvoorbeeld in je voedingspatroon, om het lichaam te ondersteunen in haar eigen kunnen? Wanneer de schouder ontlast wordt, het lichaam goed gehydrateerd is en voorzien van voldoende bouwstoffen, dan ben je zelf vaak prima in staat om een ontsteking op te lossen.

Natuurlijk hoeft het één het ander niet uit te sluiten. De fysiotherapeut kan je voorlichten óf en wanneer het verstandig is om voor een injectie te kiezen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.