Dronken fietser driemaal vaker hoofdletsel bij ongeval

Getty Images

Nachtelijke fietsongevallen zijn vaak het gevolg van alcoholgebruik. Het letsel dat daarbij wordt opgelopen is vaak ernstig. Het merendeel van de fietsers in de leeftijd van 15 tot en met 64 jaar dat onder invloed van alcohol een ongeval krijgt en behandeld moet worden op de spoedeisende hulp heeft hoofdletsel. Dat blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL.

Jaarlijks wordt bij 2.700 fietsers in de leeftijd van 15 tot en met 64 jaar die na een ongeval worden behandeld op een spoedeisende afdeling in een ziekenhuis geregistreerd dat alcohol een rol heeft gespeeld bij het ongeval. Deze ongevallen gebeuren voornamelijk ’s avonds en ’s nachts.

Vallen

Na alcoholgebruik vallen fietsers vooral vaak met hun fiets; namelijk in 82 procent van de gevallen, tegenover 59 procent bij de overige fietsers. Fietsongevallen waarbij alcohol in het spel is leiden daarbij vaak tot hoofdletsel (59 procent). Dit is bijna drie keer zo vaak als bij fietsers in deze leeftijdsgroep die niet duidelijk onder invloed van alcohol waren.

Ernstige gevolgen

Afgelopen decennia heeft onder andere de succesvolle BOB-campagne ervoor gezorgd dat bijna niemand meer dronken achter het stuur in de auto zit. Daar is het verkeer veel veiliger door geworden, want een dronken automobilist vormt een groot risico voor andere weggebruikers. Dronken fietsers zijn vooral een gevaar voor zichzelf, maar als het mis gaat zijn de gevolgen vaak ernstig en langdurig. VeiligheidNL pleit er daarom voor dat fietsende uitgaanders hun drankgebruik matigen zodat ze ’s nachts ongeschonden weer thuiskomen.

Bron 
  • VeiligheidNL