donderdag, 22 april 2021

Elke dag halfuur bewegen leidt tot lager risico op hartziekten

Wie voldoet aan de Norm Gezond Bewegen (30 minuten per dag) heeft 69 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan iemand die niet beweegt. Dit blijkt uit tien jaar lang onderzoek onder deelnemers van de Vierdaagse en Zevenheuvelenloop, uitgevoerd door het Radboudumc.

Sporten is gezond, maar hoeveel moet iemand bewegen om het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten zoveel mogelijk te verlagen? Die vraag wilden fysiologen Thijs Eijsvogels en Martijn Maessen van het Radboudumc graag beantwoorden.

Zij volgden hiervoor 10 jaar lang het beweegpatroon van ruim 20.000 hardlopers en wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en Zevenheuvelenloop. Deze cijfers vergeleken zij met het beweegpatroon van inactieve vrienden en familieleden van de sportievelingen.

Resultaten

Bewegen volgens de Norm Gezond Bewegen (dat wil zeggen 30 minuten per dag) bleek het meeste op te leveren. Meer sporten is ook gezond, maar levert niet meer gezondheidsvoordeel op. Daar staat tegenover dat een klein beetje bewegen (drie kwartier per week) ook al een merkbaar gezondheidseffect heeft.

Hoge 'return on investment'

Thijs Eijsvogels: "Ook bij een dagelijkse beweging onder de Norm Gezond Bewegen zien we al verminderde sterfte aan hart- en vaatziekten. Zelfs een beetje sporten is dus al gezond. Dit is met name interessant voor de oudere medemens, of mensen met een beperking. De hoge 'return on investment' van een klein beetje bewegen zou inactieve en kwetsbare groepen ervan kunnen overtuigen om iets aan beweging te gaan doen."

De resultaten van het onderzoek verschenen in Mayo Clinic proceedings.
 

Bron(nen):