Net getest: Kruidvat Pro Dynamics sportvoeding

Extra eiwit voor na het sporten

Getty Images

Natuurlijk kun je na het sporten een schaaltje kwark met fruit eten, maar heb je haast of eigenlijk nergens zin in? Dan zorgt een eiwitshake ervoor dat je toch makkelijk en snel herstelt. Inmiddels hoef je niet meer naar een dure speciaalzaak voor sportvoeding: drogisterij Kruidvat introduceert verschillende repen en drankjes die je work-out een boost zouden moeten geven. Gezondheidsnet mocht een paar producten testen.

Persoonlijk ben ik geen grootverbruiker van poeders en repen. Meestal eet ik gewoon mijn ontbijt of avondeten na het sporten. Mocht ik pas ‘s avonds laat terugkomen van bijvoorbeeld een bootcamptraining en eigenlijk nergens meer zin in hebben, dan neem ik wel eens mijn toevlucht tot eiwitpoeder. Recreatieve sporters zoals ik hebben niet per se eiwitshakes en sportdranken nodig, maar soms zijn ze wel handig. Als je na het sporten weinig trek hebt, weinig eiwitten eet of eiwitshakes gewoon lekker en gemakkelijk vindt bijvoorbeeld. Zo krijg je de eiwitten en koolhydraten die je nodig hebt voor een goed herstel snel binnen zonder nog uitgebreid te hoeven eten.  En dan komen de producten van Kruidvat goed van pas.

Kruidvat Pro Dynamics bestaat uit twee lijnen. Ten eerste energieproducten voor tijdens het sporten en ten tweede proteïneproducten voor spierherstel na het sporten.

Zoete eiwitreep

Ik mocht een paar repen en poeders proeven. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar mijn favoriet is de protein bar in de smaak 'cookies & cream'. Een zachte reep omhuld met een dun laagje melkchocolade met hier en daar een heel klein knapperig stukje. Hij haalt het misschien niet bij een echte reep chocolade, maar deze eiwitreep komt behoorlijk in de buurt. Hij vult goed en is ideaal bij zoete trek. Dankzij het compacte formaat stop je hem makkelijk in je sporttas.

Getty Images
Poeders voor shake

Daarnaast stuurde Kruidvat een paar enorme potten eiwitpoeder op, zoals de 100 procent Pure Whey, Allround Protein en Mass Gainer. De 100 procent Pure Whey is bedoeld voor sporters die aan fitness en krachttraining doen en bevat wei-eiwit. Wei-eiwit is een type eiwit dat je lichaam snel opneemt. Allround Protein is bedoeld voor spierherstel en Mass Gainer voor fanatiekelingen die echt spiermassa willen kweken. In de Mass Gainer zitten ook koolhydraten.

In elke pot zit een maatschepje waarmee je de juiste portie kunt afmeten. Ik vind het altijd heel irritant als een eiwitshake vol klontjes zit, maar dit poeder lost gemakkelijk op in water, zonder te klonteren. De smaken vanille en aardbei zijn lekker zoet. Zo maar ‘voor de lekkere trek’ zal ik niet snel naar een eiwitshake grijpen, maar deze smaakjes zijn goed te doen. Andere merken moet ik echt met fruit mixen om ze weg te kunnen krijgen, de Kruidvatshakes lust ik zo ook al wel. Het is fijn dat ze niet zo poederig en krijtachtig aanvoelen in je mond als sommige andere merken. In de Allround Protein zit 20 gram eiwit per portie, in de Pure Whey 23 gram. Ongeveer even veel als in een schaaltje kwark van 200 gram.

Isotone sportdrank

Tot slot probeerde ik de isotone sportdrank uit de Pro Dynamics-lijn. Deze bevat een combinatie van koolhydraten en mineralen die je lichaam voorziet van extra energie en de elektrolyten aanvult die je verliest met transpireren. Ga ik een uurtje hardlopen, dan houd ik het bij gewoon kraanwater, maar bij lange duurlopen heb ik het gevoel dat ik wel wat extra’s kan gebruiken in de vorm van zo’n sportdrank. Deze sportdrank bestaat uit poeder dat je aanlengt met water. Met zo’n bus poeder doe je veel langer dan met een flesje sportdrank, dus dat scheelt weer ruimte in de keukenkastjes. Ook dit poeder mengt weer prima. Het heeft een zoete, citroenige smaak, zoals de meeste sportdranken die ik wel eens geprobeerd heb.

De gemiddelde Nederlander krijgt zonder zulke sportproducten meer dan genoeg eiwit binnen. Vind je het toch fijn om af en toe eiwitpoeders of -repen of een sportdrank te gebruiken, dan zijn de Kruidvatproducten een laagdrempelige optie: gemakkelijk verkrijgbaar en niet duur. Of de smaak jou ook bevalt, is een kwestie van uitproberen, maar ik was zeker positief verrast.

De Pro Dynamics-producten zijn te koop bij Kruidvat voor verschillende prijzen, van € 0,69 voor een energy bar tot € 9,99 voor een pot eiwitpoeder van 700 gram.