Tips om goedkoop te sporten

Voordelig in vorm

Getty Images

Wil je je conditie op peil houden, maar heb je niet zo’n ruim budget? Ook zonder duur sportschoolabonnement kun je lekker bewegen. Met deze tips blijf je voordelig in vorm.

Een echte personal trainer kost nogal wat, maar een digitale kun je gelukkig ook gratis vinden. Het internet biedt een schat aan informatie over sport. Zo zijn er trainingsschema’s, filmpjes, losse oefeningen en complete work-outs beschikbaar. Laptop aan en bewegen maar! Of download een sportapp op je telefoon of tablet zodat je je trainer altijd bij je hebt. Hier lees je meer over gratis online trainingsmogelijkheden.[ITEMADVERTORIAL]

Outfit

Sporten kan prima zonder dure sportoutfit van een speciaalzaak. Bij goedkope supermarkten, kledingwinkels, warenhuizen en drogisterijen verkopen ze regelmatig sportkleding voor een zacht prijsje. Heb je je zinnen gezet op kleding van je favoriete, maar prijzige merk? Wacht dan op de uitverkoop, ga eens kijken in een outletwinkel of speur het internet af naar koopjes.

Schoenen

Over sportschoenen zijn de meningen verdeeld. Veel mensen zweren bij de duurdere modellen, maar onderzoek van het UMC Groningen toonde aan dat hardloopschoenen geen blessures voorkomen. Voor een middenweg kun je in de winkel vragen naar modellen van vorig jaar. Deze zijn meestal afgeprijsd omdat er inmiddels een nieuwe variant verkrijgbaar is, maar de kwaliteit is nog net zo goed.

Gratis attributen

Kies je voor fitnessoefeningen, bijvoorbeeld met zo’n digitale trainer, dan heb je daar vaak attributen bij nodig. Ren niet meteen naar de winkel, maar kijk eerst eens in huis rond welke spullen je al hebt en kunt gebruiken. Zo werkt een flesje gevuld met water of zand net zo goed als echte dumbbells. Tricep dips en push ups kun je doen met je handen op een stoel of de bank. Doe je stepoefeningen op een lage, stevige stoel.

Voor deze effectieve thuis-work-out heb je alleen nog maar een springtouw nodig en eventueel een matje als je een erg harde vloer hebt.

Dagelijkse dingen

Om meer te bewegen hoef je niet per se te sporten. Volgens de Beweegnorm moet je minstens vijf dagen per week een halfuur matig intensief bewegen om gezond te blijven. Matig intensief bewegen wil zeggen dat je hartslag en ademhaling wat versnelt. Dat gebeurt ook als je flink doorwandelt, een paar trappen beklimt, in de tuin werkt of hard fietst. Zo veel mogelijk fietsen of lopen in plaats van in de auto of het OV stappen kost je niets, je bespaart er juist geld mee.

Proeflessen en kortingen

Wil je toch naar een sportschool maar daar zo min mogelijk aan uitgeven? Veel zorgverzekeraars geven hun klanten korting op een fitnessabonnement. Sommige werkgevers regelen dat hun werknemers voordeliger mogen trainen bij bepaalde sportscholen. En er zijn gemeenten die aan inwoners met een kleine beurs kortingspassen verstrekken waarmee je goedkoper kunt sporten. Even bij je verzekeraar, werkgever of gemeente informeren of zij zulke mogelijkheden hebben, loont dus de moeite.

Van sportscholen heb je verschillende typen: van de luxe variant, compleet met zonnebank, voedingsadvies en een uitgebreid aanbod aan groepslessen, tot het budgetcentrum waar alleen maar fitnessapparaten en gewichten voor je klaar staan. De budgetsportscholen zijn uiteraard een stuk goedkoper. Soms krijg je korting als je je samen met je partner of met het hele gezin inschrijft. Volg in ieder geval eerst een (of meer) proeflessen en bestudeer goed de kleine lettertjes voordat je een abonnement aangaat.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet