zaterdag, 18 september 2021

Alcohol onterecht benoemd als grootste oorzaak leverziekten

Nederlanders schatten in dat 51 procent van de leverziekten komt door overmatig alcoholgebruik. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) en de Maag Lever Darm Stichting onder 1024 respondenten. Het daadwerkelijke percentage ligt rond de 20 procent.

Op de vraag welke risicofactoren Nederlanders kunnen noemen voor leverziekten, wordt alcohol door de meeste respondenten genoemd (79 procent), gevolgd door overgewicht (25 procent) en erfelijkheid (20 procent). Een virus, de oorzaak van chronische hepatitis, wordt door slechts 10 procent van de respondenten benoemd.

De meeste Nederlanders vinden het echter lastig een inschatting te maken. Op de vraag: "Hoeveel procent van alle leverziekten is, volgens u, gerelateerd aan alcohol?" geeft ruim één derde het antwoord: "Weet niet".

Taboe

"In de meeste gevallen heeft een leverziekte niets met alcohol te maken. Zo’n 80 procent van alle leverziekten heeft andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een auto-immuunstoornis of erfelijkheid. De afgelopen dertig jaar hebben we te vaak gezien dat leverpatiënten toch vaak het stempel van alcoholist krijgen. Om een leverziekte hangt vaak een taboe, dat we willen doorbreken", zegt Jose Willemse, directeur van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging.

Het is niet zonder gevolgen dat leverziekten een stempel van overmatig alcoholgebruik met zich meedragen. Willemse: "Ik spreek regelmatig patiënten die een aantekening van 'alcoholist' in hun medisch dossier krijgen. Dat heeft vervolgens risico’s voor bijvoorbeeld verzekeringen."