Bloedverlies uit de anus

Verstopping bij kinderen en ander pijnlijk leed

Getty Images

Bloedverlies is altijd een signaal om je kind door de huisarts te laten onderzoeken. Er zijn veel verschillende oorzaken voor anaal bloedverlies, die uiteenlopen van heel onschuldige tot veel ernstigere afwijkingen.

Anaal bloedverlies kan zichtbaar zijn bij het afvegen van de billen na het ontlasten. Het zit dan op het toiletpapier of op de billendoekjes. Het bloedverlies kan echter ook tussentijds optreden in grote of kleine beetjes. Als er een scheurtje in het rectumslijmvlies zit, is dit erg pijnlijk voor je kind. Dit scheurtje leidt dan tot ophouden van de ontlasting.

Oorzaken

Andere mogelijke oorzaken van anaal bloedverlies kunnen zijn:

  • Bij pasgeboren baby’s kan er een stollingsstoornis ontstaan door bijvoorbeeld vitamine K tekort. Deze stollingsstoornis kan er voor zorgen dat er bloed uit de anus komt.
  • Bij zuigelingen kan bloedverlies bij de ontlasting een teken zijn van koemelkeiwitallergie. Als je kind voortdurende krampen heeft en met opgetrokken beentjes blijft huilen, moet er ook aan een darminstulping of invaginatie worden gedacht.
  • Bij peuters en kleuters speelt verstopping vaak een rol.
  • Bij oudere kinderen en tieners kan rectaal bloedverlies of bloederige ontlasting komen door infectieuze darmziekten zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Bij de ziekte van Crohn komen er ook afwijkingen rond de anus voor.
  • Het Meckels divertikel is een zeldzamere oorzaak van anaal bloedverlies. Dit is een uitstulping van de darm waarin zich maagslijmvlies bevindt dat plotseling voor een bloeding kan zorgen. Ook kunnen er in de dikke darm poliepen voorkomen, die ineens gaan bloeden.

Diagnose

Als je kind bij verstopping een scheurtje in het rectumslijmvlies heeft met gering bloedverlies, is er geen verder onderzoek nodig. Als het rectumslijmvlies gescheurd is, kan de dokter dat goed zien.

In alle andere situaties zijn onderzoek en behandeling veel lastiger. Kinderen worden daarom meestal doorverwezen naar een kinderarts voor verder onderzoek, bijvoorbeeld bloedonderzoek of een echo van de buik.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het bloedverlies:

  • Bij verstopping krijgt je kind voedingsadvies en vaak ook medicijnen om de ontlasting zacht te maken. Dit is de meest voorkomende oorzaak.
  • Als een koemelkeiwitallergie de oorzaak is, is een dieet zonder koemelkeiwit de oplossing.
  • Bij een darminstulping duwt de arts door middel van druk vanaf de andere kant de instulping weer terug. Dit gebeurt met vloeistof of met lucht.
  • Chronische darminfecties (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) worden voornamelijk door een kinderarts-maagdarmarts behandeld.

Als je kind rectaal bloed verliest en daar geen duidelijke verklaring voor te vinden is, zal er een endoscopie worden verricht. Er wordt dan met een camera in de darm gekeken.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur