Galblaas

Onderdeel van de spijsvertering

Getty Images

De galblaas ligt rechtsboven in de buikholte. Het is een peervormig zakje van acht tot tien centimeter lang en is maximaal drie centimeter breed. In de galblaas kan 30 tot 60 milliliter galvloeistof worden opgeslagen. Wat doet de galblaas? En kun je zonder galblaas leven?

Je lever maakt galvloeistof aan. Dit wordt vaak ook wel 'gal' genoemd. Vervolgens wordt de vloeistof via de lever naar de galwegen getransporteerd. Dan komt het in de galblaas terecht. Daar wordt de galvloeistof iets ingedikt. Als er vetdeeltjes in de maag en dunne darm aankomen, gaat er via de hersenen een seintje naar de galblaas. Deze zal dan samentrekken. Zo komt de galvloeistof terecht in de dunne darm. Deze heeft galvloeistof nodig voor een goede vertering van vetten. De galblaas is eigenlijk alleen een opslagorgaan.

In galvloeistof zitten galzouten, bilirubine en cholesterol. Galzouten verkleinen de vetten die in voedsel zitten tot hele kleine druppeltjes. Dit proces heet emulgeren. Een volwassenen produceert zo'n 500 tot 800 milliliter galvloeistof per dag.

Galkleurstof

Bilirubine, galkleurstof, ontstaat in de lever bij de afbraak van rode bloedcellen. Door galkleurstof kleurt ontlasting donkerbruin. Wanneer er te weinig galvloeistof en dus bilirubine in de dunne darm komt, krijgt ontlasting de lichte en grauwe kleur van stopverf. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld een verstopping van de galwegen door een galsteen. Door een verminderde afvoer kan bilirubine zich ophopen in het bloed. Dit veroorzaakt geelzucht. Bij geelzucht zie je geel. Dit begint meestal in de binnenkant van je onderste ooglid of het oogwit zelf, maar later kan ook de hele huid geel kleuren.

Cholesterol

In galvloeistof zit ook cholesterol, een vetachtige stof die onder andere belangrijk is als bouwstof voor cellen in het lichaam. Een teveel aan cholesterol in het lichaam wordt via galvloeistof uitgescheiden.

Kun je zonder galblaas?

Bij klachten of problemen aan de galblaas is de meest effectieve behandeling het verwijderen van de galblaas. Mensen kunnen goed leven zonder, omdat de lever de galvloeistof aanmaakt en de galblaas het enkel opslaat. Als de galblaas verwijdert is, loopt de galvloeistof direct vanuit de lever naar de dunne darm.

 

Auteur 
Bron 
  • Maag Lever Darm Stichting