'Gekweekt weefsel herstelt darmen'

Getty Images

UTRECHT - Mini-darmpjes gekweekt uit één stamcel kunnen beschadigde darmen in muizen herstellen. Dat bewijst Hans Clevers van het Hubrecht Instituut van de KNAW samen met collega’s uit Tokyo. Het is de eerste behandeling met darmstamcellen.

Stamcelonderzoekers uit Utrecht en Japan hebben met succes muizen met darmschade behandeld met gekweekt darmweefsel. Muizen met kunstmatige darmzweren kregen 'mini-darmpjes' toegediend. Dat is darmweefsel opgekweekt uit losse stamcellen dat alle onderdelen van de darmwand bevat.
 
Beschadigingen herstellen
Na vier weken blijkt het getransplanteerde darmweefsel de beschadigingen hersteld te hebben. Het getransplanteerde weefsel hecht zich aan de darmwand en is niet van gewoon weefsel te onderscheiden.

Het nieuwe darmweefsel vormt stukjes werkzame darm, dat voedsel kan opnemen en zichzelf vernieuwt. Het gewicht van behandelde muizen neemt weer toe. Ook een half jaar na de transplantatie werkt het nieuwe darmweefsel nog normaal.
 
​Voedingsstoffen opnemen
Clevers en zijn team ontwikkelen een behandeling voor kinderen zeldzame, ernstige darmaandoeningen zoals 'microvillus inclusion disease'. Bij deze ziekte werkt de binnenkant van de darmen niet goed waardoor ze geen voedingsstoffen opnemen. Momenteel is een risicovolle darmtransplantatie de enige behandeling.

Hopelijk kunnen deze patiënten op termijn geholpen worden via een transplantatie van darmweefsel opgekweekt uit stamcellen. "Wat we nu in muizen gedaan hebben, moet in principe ook kunnen in mensen", stelt Clevers. "Het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht zijn hard aan het werk om dat mogelijk te maken."

Bron 
  • UMC Utrecht