Genen beïnvloeden microbioom

Getty Images

Niet alleen eetgewoonten en medicijngebruik hebben invloed op je microbioom. Ook genen beïnvloeden de samenstelling van het microbioom en hebben daarmee invloed op onder andere het immuunsysteem.

Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van onder meer het Erasmus MC. Darmbacteriën hebben bijvoorbeeld invloed op de ontwikkeling van je immuunsysteem, je humeur en zouden zelfs coronasymptomen kunnen versterken. Iedereen draagt zo’n 1,5 kilo darmbacteriën met zich mee, maar de samenstelling ervan kan van persoon tot persoon erg verschillen. Wat je eet en welke medicijnen je neemt hebben een grote invloed op de samenstelling. De onderzoekers hebben nu ook genetische factoren vastgelegd die het microbioom beïnvloeden.

18.000 proefpersonen

"Onderzoek naar het microbioom is niet gemakkelijk", stelt Erasmus MC onderzoeker Carolina Medina-Gomez."Het microbioom is ontzettend dynamisch en verandert van dag tot dag. Je hebt dus heel veel data nodig om conclusies te kunnen trekken." De onderzoekers verzamelden dan ook ontlastingssamples van meer dan 18.000 mensen over de hele wereld. Vervolgens zochten ze naar verbanden tussen het DNA van de proefpersonen en de soorten bacteriën in het microbioom. Daaruit bleek onder andere dat het lactase gen (LCT) een verband heeft met de hoeveelheid van de bacterie Bifidobacteria, die lactose verteert in de darmen.

Lactase gen

Mensen met een mutatie in het lactase gen (LCT) zijn minder goed in staat zelf lactose af te breken. Wanneer zij zuivelproducten consumeren blijft er daarom meer lactose over in hun darmen. Voeding voor de Bifidobacteria dus. Volgens de onderzoekers is dat een plausibele verklaring voor de grotere hoeveelheid van de bacterie die ze in de ontlastingssamples van deze mensen vonden.

Probiotica bijslikken

"Als je meer van deze bacterie hebt is dat over het algemeen goed voor je gezondheid. Het zou bijvoorbeeld de kans op bepaalde ziektes, zoals de chronische inflammatoire darmziekte (IBD), kunnen verminderen," aldus Medina-Gomez. Ze werpt een voorzichtige blik op de toekomst. "Wellicht zou je over een aantal jaar aan je genen kunnen zien welke probiotica je moet bijslikken."

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC