vrijdag, 22 januari 2021

Geur ontlasting indicatie darmaandoening

Op basis van de geur van ontlasting is vast te stellen welke darmaandoening een patiënt heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of the West of England.

De onderzoekers analyseerden 182 poepmonsters van patiënten met chronisch ontstoken darmen (IBD) of het prikkelbare darm syndroom. Ze testten de monsters met de combinatie van een gaschromatograaf en een metaaloxidesensor. Zo konden ze patronen herkennen die passen bij bepaalde darmaandoeningen. De vluchtige stoffen die vrijkomen uit de ontlasting zorgen voor deze patronen en geven een goede indicatie van de toestand van de darmen.

Geurlezer

Met deze ‘geurlezer’ konden de onderzoekers mensen met een chronische darmontsteking onderscheiden van mensen met het prikkelbare darmsyndroom met een nauwkeurigheid van 76 procent. Bovendien konden patiënten met chronische darmontstekingen met een nauwkeurigheid van 79 procent onderscheden worden van gezonde mensen.

Aandoeningen onderscheiden

Deze methode kan in de toekomst vooral van pas komen om darmaandoeningen te diagnosticeren die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Bij chronische darmontstekingen en het prikkelbare darm syndroom treden vaak dezelfde symptomen op, terwijl het heel verschillende aandoeningen zijn.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Breath Research.
 

Bron(nen):