vrijdag, 22 januari 2021

Helft Nederlanders heeft een poepprobleem

Drie op de vier Nederlanders hebben problemen met de maag, de darmen of de stoelgang. Meer dan de helft heeft een specifiek poepprobleem. Dat blijkt uit het Nationale Poepdagboek dat meer dan zeshonderd Nederlanders gedurende twee weken bijhielden, schrijft dagblad Metro.

Winderigheid is veruit het meest voorkomende probleem bij de ondervraagden: 89 procent van de mannen gaf aan hier last van te hebben, tegenover 72 procent van de vrouwen. Brandend maagzuur en oprispingen zijn andere dingen waar met name mannen last van hebben. Vrouwen geven aan vaker met onrustige darmen te kampen.

​Thuis poepen
Om problemen te voorkomen laten mensen onder meer vet eten, wit brood en bananen liggen. Naast voeding wordt stress genoemd als belangrijkste oorzaak van de spijsverteringsproblemen. Op een andere plek dan thuis poepen geeft vaak spanning, 92 procent gaat daarom bij voorkeur thuis naar de wc.

​Gezonde leefstijl helpt
"Veel klachten hangen samen met stress en spanning, zo blijkt uit het onderzoek. Maar ook je leefstijl hangt er nauw mee samen. Door gezond en vezelrijk te eten, te stoppen met roken, voldoende te bewegen en genoeg water te drinken, zijn veel van de klachten te verhelpen", zegt Annelies van der Stouw in Metro.

Bron(nen):
  • Metro