Hoge nood? Dit is de meest wc-vriendelijke gemeente

Meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland is West Maas en Waal

toilet
Coloplast

De Gelderse gemeente West Maas en Waal is dit jaar verkozen tot meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Deze gemeente heeft relatief de meeste mogelijkheden om naar een openbaar toilet te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), meldt RTL Nieuws donderdag.

Jaarlijks presenteert de MLDS in samenwerking met Hoge Nood een lijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten in Nederland. Ook Veere en Amersfoort staan hoog op de ranglijst. In de gemeente Steenbergen verbeterden de voorzieningen enorm en is daarmee de hardste stijger.

De organisaties onderzoeken de mogelijkheden om in het openbaar betaald of gratis naar het toilet te gaan. Ze baseren de gegevens op de wc's die je via de app kunt vinden. Met de ranglijst willen ze onder meer aandacht vragen voor de een op de vier Nederlanders die er door het tekort aan toiletten vaak niet op uit durven.

Toiletvriendelijkheid

Er is een kleine stijging te zien in 'toiletvriendelijkheid' van Nederland, maar dat is vooral het gevolg van lokaal beleid. zegt Leonie Klabbers, adjunct-directeur van de MLDS tegen RTL Nieuws. "Meer gemeenten die partner zijn van de HogeNood-app en betere navolging van de toiletnorm: om de 500 meter een toilet in stads- en dorpscentra", aldus Klabbers.

Er is nog veel verbetering mogelijk en nodig. Nederland scoort in vergelijking met andere landen ook slecht. "Zo zijn in Parijs 750 openbare toiletten voor twee miljoen mensen, en heeft Nederland er zevenhonderd voor achttien miljoen. Daarvan zijn er ook nog eens 220 urinoir en maar 176 rolstoeltoegankelijk", vertelt Klabbers.

HogeNood-app

Durf je de deur niet uit, omdat je bang bent voor hoge nood en geen toilet kunt vinden? Download de HogeNood-app. In de app kun je openbare en opengestelde toiletten vinden.

Vraag een medische toiletpas aan

Heb je blaas- en/of darmklachten en moet je daardoor regelmatig (onverwacht) naar het toilet? Dan kun je een medische toiletpas aanvragen. Met deze pas kun je laten zien dat je om medische redenen het toilet moet gebruiken. Bij veel openbare gelegenheden mag je geen gebruik maken van het toilet als je er alleen komt voor een bezoek aan het toilet. Door het tonen van deze pas is het de bedoeling dat je wel gebruik mag maken van het toilet.

Zo werkt de HogeNood App

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws
  • Maag Lever Darm Stichting