Ik heb een bult op mijn buik, kan dat kwaad?

Arts en journalist Joris Bartstra beantwoordt lezersvragen

buik-bult
Getty Images

Soms, bij het bukken, of moeten persen bij ontlasting, krijg ik naast mijn navel een harde bult, ter grootte van een ei. Dat doet erge pijn. Door rechtop te staan en te strekken gaat het soms direct weer terug, maar soms duurt het een hele poos voordat de bult verdwijnt. Ik kan het niet terugduwen. Is dit ernstig?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

De buikspieren vormen een soort beschermende, stevige zak om de buikorganen heen. Als je ouder wordt, kan het gebeuren dat er ruimte ontstaat tussen twee buikspieren in, waardoor bij persen een stukje buikinhoud naar buiten komt. Vaak gaat het om een stukje darm. Je noemt dat een breuk. Dat is onprettig, maar niet gevaarlijk, tenzij het stuk darm langdurig ­bekneld raakt. Dan kan er geen vers bloed meer bij en sterft het stukje darm af. Daardoor ontstaat er een gat in de darm waardoor bacteriën in de buikholte komen en dat geeft een buikvliesontsteking. Bij een langdurige, pijnlijke beknelling moet je dus snel naar de huisarts of eerstehulppost. Een breuk in de buikwand kan sowieso meestal operatief worden verholpen.

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur