zaterdag, 18 september 2021

Inzet selecte probiotica veilig en veelbelovend

Het toepassen van selecte probiotica-stammen is een veilige en effectieve manier om de balans in de darmflora te herstellen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Maurits van den Nieuwboer.

Probiotica zijn specifieke bacteriën die een positief effect op de gezondheid hebben. Klinische studies hebben uitgewezen uit dat het veilig is om ze toe te voegen aan de darmflora van te vroeg geboren baby’s en volwassenen met een verzwakt immuunsysteem.

Betere stoelgang

Van den Nieuwboer: "Wij laten zien dat probiotica gunstig kunnen zijn voor ouderen in verzorgingstehuizen. We zagen dat deelnemers een betere stoelgang kregen door het innemen van de probiotica".

Omdat de huidige probiotica veilig lijken te zijn, kunnen onderzoekers verder proeven doen met mensen met een zwak immuun systeem. "Dit is erg gunstig", zegt Van den Nieuwboer, "vooral omdat deze mensen er juist het meest baat bij kunnen hebben. Onze studie draagt bij aan het wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit van probiotica."

Behandelingen

Het onderzoek levert ook een overzicht op van mogelijk gunstige effecten van een goed bestudeerde probiotische stam om zo commercieel gebruik ervan te stimuleren. Door de barrières in het innovatieproces zichtbaar te maken, zoals beperkende regelgeving en moeilijkheden met het uitvoeren van klinische studies, kunnen wetenschappers en industrie stappen nemen om deze hindernissen te overwinnen. Met het wegnemen van de barrières kan het darmflora-onderzoek worden bevorderd, zodat behandeling met bijvoorbeeld probiotica beschikbaar komt voor patiënten en consumenten.

Van den Nieuwboer verdedigt zijn onderzoek op 28 oktober 2015.