zaterdag, 23 januari 2021

'Langer kauwen geeft meer energie'

Bij gezond eten, gaat het niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe lang je kauwt. Als je lang kauwt gaat er minder verloren, waardoor het lichaam meer energie opneemt.

Dat stelt een groep wetenschappers naar aanleiding van een paneldiscussie op de jaarlijkse bijeenkomst van het Institute of Food Technologists. "Iedereen heeft zijn eigen kauwgewoonten", aldus onderzoeker Richard Mattes van Purdue University. "En hoewel deze gewoonten lastig te veranderingen zijn, kunnen we er wel rekening mee houden als we voedingskeuzen maken."

Onderzoek
Mattes besprak de resultaten van een recente studie met andere wetenschappers. In het onderzoek kauwden proefpersonen 10, 25 of 40 keer op amandelen. Vervolgens werd het energieverlies en de hoeveelheid vet in de ontlasting gemeten. Hoe korter iemand kauwde, des te grotere stukjes werden uitgescheiden door het lichaam. Bij meer kauwen en kleinere stukjes, werden de deeltjes ook gemakkelijker in het lichaam opgenomen.

"Als je vooral eet voor je plezier, kun je het beste een hele amandel doorslikken", aldus Mattes. "Eet je juist amandelen voor de vitamines dan is het verstandiger om gehakte amandelen, amandelboter of amandelolie te gebruiken. Als je alleen maar vezelrijk eet, dan gaat er meer vet verloren."

Bron(nen):