maandag, 18 oktober 2021

Maag- en leverziekten op te sporen via adem

NIJMEGEN - Het UMC St Radboud gaat maag- en leverkwalen opsporen in de adem van de patiënten. Dat gebeurt met een speciaal apparaatje dat hiervoor is ontwikkeld. Dat heeft het ziekenhuis vrijdag bekendgemaakt.

Het apparaat, de Ammonia Breath Analyzer, meet zeer kleine hoeveelheden ammoniak die worden uitgeademd. Zo kan een infectie van de maag met helicobacter pylori worden opgespoord, omdat ammoniak een typisch bijproduct is van deze bacterie.

Maagkanker
Infecties met deze bacterie kunnen leiden tot maagklachten en maagzweren, maar er is ook een verband met maagkanker aangetoond. Analyse van ammoniak in de adem kan ook een gestoorde stofwisseling in de lever aan het licht brengen.

Om te bepalen of het apparaatje goed werkt, gaat de afdeling Maag-Darm-Leverziekten het apparaat testen bij patiënten met maagklachten en met leverziekten. In het project wordt ook een handzaam apparaat ontwikkeld voor de huisartsenpraktijk.

Met de nieuwe ademtest kan een huisarts namelijk snel zien wat er aan de hand is zonder lastige, tijdrovende en kostbare onderzoeken. Dat kan leiden tot een aanzienlijke kostenbesparing.

Trefwoorden:
Bron(nen):