vrijdag, 22 januari 2021

Meer maagproblemen tijdens feestdagen

Een op vier mensen in Nederland heeft last van maagklachten. Door vette hapjes en alcoholische versnaperingen hebben we tijdens de feestdagen eerder last van deze maagproblemen.

De Maag Lever Darm Stichting wil door het geven van tips helpen om maagklachten in deze periode zo veel mogelijk te voorkomen. Veel voorkomende maagklachten zijn zure oprispingen, pijn in de maag, misselijkheid, pijn achter het borstbeen, een opgeblazen gevoel en braken. Met een gezonde voeding en leefwijze kunnen veel klachten voorkomen worden en bestaande klachten verminderd.

Probeer daarom tijdens de feestdagen gezond, gevarieerd en vezelrijk te eten. Schep bij het kerstdiner dus ook groenten op. Eet rustig en kauw het eten goed, hierdoor geniet je extra van de heerlijke feestmaaltijd. Vermijd grote en vette maaltijden.

Nee zeggen

Als je kunt kiezen tussen vlees of vis, kies dan voor vis en probeer sausjes en dressings te vermijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken en sterk gekruid eten kunnen ook maagklachten veroorzaken. Wees dus voorzichtig met het nuttigen van deze producten.

Gasvormende voedingsmiddelen zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Die kunnen je namelijk een opgeblazen gevoel geven. Tot slot benadrukt de Maag Lever Darm Stichting dat je nee moet durven zeggen als je buik vol zit.

Trefwoorden: