vrijdag, 22 januari 2021

Melkvet gelinkt aan darmziekten

BAARN - Het aantal mensen met inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, stijgt snel. Amerikaanse wetenschappers denken dat dit mogelijk komt door een veranderend eetpatroon. Dit zou zorgen voor een toename van het aantal slechte bacteriën in de darm.

De onderzoekers vonden bij muizen een verband tussen bepaalde vetten, bacteriën in de darm en het ontstaan van inflammatoire darmziekten. Volgens de onderzoekers verandert de manier waarop voedsel verteerd wordt doordat we steeds vetter eten. Hierdoor neemt ook het aantal schadelijke bacteriën in de darmen toe.

Chronische darmontsteking
Volgens cijfers van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) zijn er in Nederland momenteel ruim 55.000 mensen die kampen met een chronische darmontsteking. Wanneer de darm ontstoken raakt, kan dit leiden tot buikpijn en diarree. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Chicago neemt het aantal mensen met een chronische darmontsteking wereldwijd snel toe.

Voor het onderzoek gebruikten ze genetisch gemodificeerde muizen die een grotere kans hadden om inflammatoire darmziekten te ontwikkelen. Van de muizen die een vetarm dieet of maaltijden rijk aan meervoudig onverzadigde vetten kregen, ontwikkelde een op de drie colitis ulcerosa. Dit aantal steeg naar bijna twee op de drie toen de muizen op een dieet rijk aan verzadigde van melk afkomstige vetstoffen werden gezet. Deze vetstoffen worden veel gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen.

Deze verzadigde vetten zijn moeilijk voor het lichaam te verteren. Het reageert hierop door meer gal in de darm te pompen. Hierdoor verandert de darmflora, stellen de onderzoekers.

Gal
Een bacterie in het bijzonder, de Bilophila wadsworthia, bleek goed te gedijen in een darm rijk aan gal. Normaal komt deze darmbacterie weinig voor, maar door de gal ineens talrijk. Als je immuunsysteem er gevoelig voor is dan wordt het door die bacteriën geactiveerd en kan je last van je darmen krijgen.

Volgens professor Eugene Chang van de universiteit van Chicago kunnen de uitkomsten van het onderzoek leiden tot mogelijke behandelingen van de darmziekten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Bron(nen):