zaterdag, 18 september 2021

Minder darmonderzoeken nodig met nieuwe aanpak PDS

Patiënten met het prikkelbare darm syndroom voelen zich dankzij ‘REDUCE PDS’ veel serieuzer genomen, zijn tevreden over de behandeling en hebben een betere kwaliteit van leven. Ook huisartsen en MDL-artsen zijn tevreden, omdat de nieuwe aanpak hen minder tijd kost. MDL-arts Marten Otten ontdekte de sleutel tot deze – nu al in de praktijk gebrachte – aanpak.

"PDS-patiënten komen nu met hun klachten bij de MDL-arts. Die voert fysieke onderzoeken uit, vindt vaak niks concreets en stuurt de patiënt met een klop op de schouder weer terug naar de huisarts. Dat kan beter", besloot Marten Otten toen hij in samenwerking met de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) een onderzoeksaanvraag indiende voor REDUCE PDS.

REDUCE PDS is een aanpak waarbij de patiënt zelf zijn behandeling kiest op basis van uitgebreide (digitale) informatie over tien verschillende behandelingen. De patiënt volgt drie behandelingen onder begeleiding van de MDL-verpleegkundige en de huisarts.

Betere kwaliteit van leven

Ongeveer 200 PDS-patiënten (waarvan 76 procent vrouwen) namen deel aan het project REDUCE PDS. De meest gekozen behandelingen waren pepermuntoliecapsules, probiotica en het FODMAP-dieet. Maar ook alle andere behandelingen, zoals hypnotherapie en diverse medicijnen, werden veel gevolgd. Uiteindelijk zorgden de behandelingen bij 72 procent van de deelnemers voor een betere kwaliteit van leven. Deze nam gemiddeld toe van 66,4 naar 75,5; een toename van 14 procent.

Patiënten gaven het project REDUCE PDS gemiddeld het rapportcijfer 7. Ze waren vooral tevreden over de begeleiding, het begrip, de acceptatie van PDS als lichamelijke aandoening en het zelf mogen beslissen over de behandelingen.

Minder inwendige darmonderzoeken

Patiënten ondergaan met de REDUCE PDS-aanpak veel minder inwendige darmonderzoeken. Bij de reguliere MDL-aanpak wordt er in 25 procent van de gevallen een scopie gedaan, bij de REDUCE PDS-aanpak in slechts 15 procent van de gevallen.

De REDUCE PDS-behandelmethode is al geïmplementeerd op MDL-afdelingen meer dan tien ziekenhuizen in Nederland.