Minder wondbreuken door gebruik kleine hechtingen

Getty Images

Een wondbreuk of littekenbreuk komt minder vaak voor als de wond na een buikoperatie is gehecht met kleine hechtingen dan wanneer de tot nu toe gebruikelijke grote steken zijn gebruikt. De nieuwe manier zou dan ook de nieuwe standaard moeten worden.

Dit concluderen onderzoekers Joris Harlaar en Eva Deerenberg in The Lancet.

Jarenlang wordt er al gezocht naar de juiste manier om de wond na buikoperaties te sluiten. Gemiddeld geneest 20 procent van de wonden niet goed na een buikoperatie en ontwikkelen patiënten een wondbreuk. Deze veroorzaken veel klachten en moeten vaak met weer een operatie worden gecorrigeerd. Tot op heden was er nog steeds onduidelijkheid over hoe men de operatiewond zodanig moest sluiten dat deze goed geneest en niet tot een wondbreuk leidt.

Twee keer zoveel steekjes

Chirurgen in opleiding Eva Deerenberg en Joris Harlaar van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC schrijven in The Lancet dat het sluiten van de buik na een operatie met twee keer zo veel kleine steekjes veel betere resultaten oplevert. Een jaar na de operatie was het percentage van niet goed genezen wonden bij de patiënten met de nieuwe hechttechniek 13 procent. Bij patiënten die de gangbare grote steken kregen was dat 21 procent.
 
De aankomende chirurgen onderzochten uitkomsten van operaties van 560 patiënten, verdeeld over tien medische centra.
 
Harlaar: 'Dat The Lancet ons artikel heeft gepubliceerd, geeft het belang van dit onderzoek aan. Na eerste presentatie van de resultaten op congressen is de techniek nu al in vele Nederlandse chirurgische klinieken omarmd en zal dat na deze publicatie zeker in de chirurgie, maar ook in andere snijdende vakken zoals gynaecologie en urologie wereldwijd gaan gebeuren.'
 

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC