vrijdag, 22 januari 2021

Nederlander is op vakantie 'alles-eter'

ZEIST - Een derde van de Nederlandse vakantiegangers eet in het buitenland alles, zonder te letten op de gezondheidsrisico's die dit met zich mee kan brengen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder ruim 600 mensen.

Een kwart van de Nederlanders zegt alleen oplettend te zijn bij drankjes. Bijna 10 procent van de vakantiegangers let helemaal nergens op en eet en drinkt alles op vakantie wat hij lekker vindt.

Voorjaarsvakantie en ziekte
Tijdens de voorjaarsvakantie trekken gezinnen met schoolgaande kinderen er massaal op uit. Een goedkope zonnige vakantiebestemming is dit jaar populairder dan de sneeuw, blijkt uit de ANVR GfK Travelscan.

Reizigersdiarree
Perry van Genderen van de Travel Clinic Havenziekenhuis: "De risico’s die een wintersportvakantie met zich mee brengen zijn voor veel reizigers bekend. Daarentegen zijn zij niet altijd op de hoogte van de gezondheidsrisico’s op een zonnige bestemming. Zelfs in een luxe all-inclusive resort ben je niet altijd veilig. Zo zijn tientallen mensen ziek geworden toen een paar jaar geleden hepatitis A uitbrak in een viersterrenhotel.’ Naast hepatitis is reizigersdiarree een veel voorkomend ongemak. Reizigersdiarree is vooral bij jonge kinderen gevaarlijk, omdat zij door diarree sneller uitdrogen dan volwassenen."
 
Hepatitis
Het krijgen van hepatitis A en B is makkelijk te voorkomen door inenting. Voor reizigersdiarree is het belangrijk om uit voorzorg ORS mee te nemen. Verder is het belangrijk goed te letten op wat je eet en drinkt. Dat bijvoorbeeld alles wat je eet goed gebakken of gekookt is en je geen kraanwater drinkt in het buitenland.

Bij kinderen is hygiëne een extra aandachtspunt. "Je kind laten inenten en voor elke maaltijd de handjes wassen is geen overbodige luxe. Kinderen van nu zijn tenslotte ook de reizigers van de toekomst," aldus van Genderen. Landen waar extra waakzaamheid omtrent voeding geboden is, zijn: Egypte, Turkije en Kroatië.
 
Top 5 'schuldig voedsel'

• Tropische cocktail met ijsklontjes
• Soft- of schepijsje
• Frisse salades
• Schaaldieren
• Fruitsalade

Het onderzoek werd uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Gezondopreis.nl onder ruim 600 respondenten die het afgelopen jaar op vakantie zijn geweest; zowel in risicolanden als niet-risicolanden.
 

Bron(nen):
  • Gezond op reis