'Nog weinig bewijs voor FODMAP-dieet bij PDS'

Getty Images

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) krijgen tegenwoordig regelmatig het advies om bepaalde typen koolhydraten te vermijden: het zogenaamde FODMAP-dieet. Een analyse van beschikbare gegevens in Drug and Therapeutics Bulletin (dtb) stelt echter dat er nog weinig wetenschappelijk bewijs is dat dit advies volledig ondersteunt.

Op basis van alle beschikbare gepubliceerde onderzoeken en drie Britse richtlijnen voor de omgang met PDS concludeerde dtb dat het dieet een deel van de klachten verlicht. Een onderzoek wijst daarnaast in de richting dat het dieet de bacteriën in de darm verandert, maar wat dat verder betekent en wat de lange termijn effecten zijn, is nog onduidelijk. Tot nu toe zijn alle onderzoeken naar het FODMAP-dieet als effectieve behandeling voor PDS volgens dtb relatief klein en niet geblindeerd.

Fodmap

Het FODMAP-dieet is ontwikkeld in Australië en draait om bepaalde groepen koolhydraten in de voeding. Bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom worden deze koolhydraten (deels) slecht opgenomen door de dunne darm, waardoor ze onverteerd in de dikke darm terecht komen. PDS-klachten als winderigheid, een opgeblazen buik en pijn kunnen het gevolg zijn. Voorbeelden van deze koolhydraten zijn lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en koolhydraten uit tarwe, kool en peulvruchten.

Voorzichtig

Dtb benadrukt dat manipulatie van het voedingspatroon niet zonder risico's is. Sommige mensen zijn niet in staat om een gebalanceerd voedingspatroon te behouden als bepaalde voedingsmiddelen uitsluiten. Sommige PDS-richtlijnen stellen dat het FODMAP-dieet geschikt is gemotiveerde patiënten waarbij andere behandelmethoden niet voldoende verlichting geven. Volgens dtp is dit echter alleen aan te raden onder begeleiding van een diëtist of andere expert op dit gebied.

Daarnaast is dtp van mening dat patiënten erop gewezen moeten worden dat er nog weinig wetenschappelijk bewijs is voor het dieet. Zeker op het gebied van de ideale duur en de plaats van het dieet in een bredere PDS-behandeling is nog veel onduidelijkheid.

Dtb is een maandelijkse uitgave waarin behandelingen van ziekten worden geëvalueerd. Het is onderdeel van BMJ.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Science Daily