dinsdag, 21 september 2021

Pacemaker moet uitkomst bieden bij verstopte darm

In het Maastricht UMC+ is een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de behandeling van ernstige, chronische verstopping van de darmen met behulp van zenuwstimulatie. De therapie is tijdelijk toegelaten tot het basispakket, waardoor patiënten in onderzoeksverband gebruik kunnen maken van de behandeling.

Het onderzoek zal de komende vier jaar en negen maanden lopen. In deze periode bestuderen onderzoekers de therapeutische effectiviteit en de doelmatigheid.

Obstipatie is een verstopping van de darmen. Dat zorgt bij zo'n 15 tot 20 procent van de bevolking voor problemen met de stoelgang (minder dan drie keer per week ontlasting). In veel gevallen kan dat worden behandeld met medicatie en leefstijladviezen, zoals meer bewegen en het eten van vezelrijke voeding.

Deze maatregelen helpen echter niet bij iedereen. Hierdoor kunnen ernstige, chronische klachten ontstaan. Bij deze patiënten zou een ingrijpende operatie, zoals het weghalen van een (deel) van de dikke darm, of het aanleggen van een stoma nog kunnen helpen. Zenuwstimulatie van het ruggenmerg is echter een veelbelovende en veel minder ingrijpende techniek die potentieel uitkomst kan bieden.

Elektrische prikkeling

Met zenuwstimulatie wordt er lichte elektrische pulsen in het ruggenmerg gegeven. Daarvoor wordt via een chirurgische ingreep een pacemaker geplaatst in de bil. Via kleine elektro-draden worden de schokjes afgegeven ter hoogte van de zogeheten sacrale zenuwen, die zich bevinden in de onderrug.

Dat moet de darmen stimuleren om actief te worden, waardoor ook de stoelgang weer op gang komt. "Hoewel deze therapie al wordt toegepast, is er nog geen sluitend bewijs over de effectiviteit en doelmatigheid ervan", zegt prof. dr. Carmen Dirksen, hoogleraar Health Technology Assessment.

De behandeling wordt nu tijdelijk toegelaten tot het basispakket. Als na de onderzoeksperiode blijkt dat de behandeling effectief en doelmatig is, wordt de toelating tot het basispakket definitief.

Bron(nen):