zondag, 22 mei 2022

Wanneer gaat een laxeermiddel werken?

Mijn dochter van 7 jaar heeft al heel lang regelmatig last van buikpijn. Vier weken geleden zijn we bij een kinderarts beland en deze heeft een laxeermiddel voorgeschreven. We hebben zelf niet het idee dat ze last heeft van obstipatie, ze kan gewoon naar de wc en haar ontlasting is meestal eerder aan de dunne kant. Misschien is het ook wel handig om toe te voegen dat haar vader de ziekte van Crohn heeft.

Hoe lang duurt het voordat een laxeermiddel zijn werk gaat doen? Als het iets zou uithalen, hadden we dat toch al moeten merken?
Yvette

Herman van Tinteren, kinderarts

Voor buikpijn bestaan heel veel oorzaken, waarvan een trage passage van ontlasting er een is die veel voorkomt. Dat hoeft niet altijd met harde ontlasting samen te gaan, hoewel echt zachte ontlasting daar wel tegen pleit. Omdat dit probleem zo vaak voorkomt vermoed ik dat de kinderarts heeft geprobeerd of dat ook bij jouw dochter het geval was.

Nu er een maand zonder verandering van de pijnklachten een laxeermiddel geprobeerd is, zullen ook andere mogelijkheden wel worden onderzocht. Uitingen van de ziekte van Crohn op deze leeftijd zijn erg zeldzaam. Over het algemeen komt dat pas in of na de puberteit. Er is wel een erfelijke factor in het spel, maar welke invloed dat heeft is niet goed te zeggen. Ook zogenoemde omgevingsfactoren spelen bij het ontstaan ervan een rol.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.