maandag, 8 augustus 2022

Wat te doen bij spastische darm en rusteloze benen?

Ik heb last van een spastische darm. Is hier wat aan te doen? Ook heb ik last van onrustige benen, daarvan zeggen ze dat calcium zou helpen, maar waar zit dat in?
Caroline
Ton Dapper, huisarts
 
Een spastische darm, ook wel prikkelbare darm genoemd, geeft wel klachten maar kan geen kwaad. Er is geen duidelijke oorzaak voor de klachten aan te geven. Bij sommige mensen lijken de darmen sterk te reageren op prikkels, zoals drukte, spanningen of bepaalde soorten voedsel.

Als je je zorgen maakt over je klachten kan dat ook spanningen geven. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Soms kunnen de klachten langdurig aanwezig zijn en soms zijn de klachten helemaal weg. Prikkelbare darmen laten vaak een bizar patroon zien, waar niet altijd een touw aan vast te knopen is. Dit kan je onzeker maken.

Een aantal adviezen kunnen helpen de klachten te verminderen:
  1. Probeer regelmatig en gezond te eten. Houd je aan de regels van het Voedingscentrum. Let op groente, fruit en vezels.
  2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  3. Probeer spanningen te verminderen.
  4. Probeer na te gaan waar je klachten mee samenhangen. Houd een dagboekje bij.
  5. Medicatie helpt maar matig. Mogelijk verminderen je klachten een beetje.
Onrustige benen
Bij onrustige benen treedt een onaangenaam gevoel op in de onderbenen, soms ook in de bovenbenen of armen. De oorzaak is over het algemeen onbekend. Of calcium helpt, weten we niet. De klacht moet wel door je eigen huisarts uitgezocht worden. De aandoening kan namelijk in zeldzame gevallen samenhangen met bloedarmoede, zwangerschap, zenuwaandoening, medicijnen of een te langzaam werkende schildklier.
De volgende adviezen kunnen de klachten verminderen:
  1. Stop met roken.
  2. Drink geen koffie vlak voor het slapen gaan.
  3. Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag en liever niet dagelijks.
  4. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag.
  5. Strek de spieren, of neem een warme douche of kruik. Dit kan mogelijk zorgen voor verlichting.
Medicijnen kunnen soms helpen. Ga hiervoor naar je eigen huisarts. Hij zal samen met je de klachten in kaart brengen en met je overleggen of in jouw geval medicatie nodig is.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!