Kriebel in je benen door RLS

Onweerstaanbare drang om te bewegen

benen
Getty Images

Zolang je rondloopt, gaat het wel. De problemen beginnen pas als je stilzit. De jeuk, kriebel en het prikkelende gevoel in je benen. Je móet je benen bewegen. Herkenbaar? Dan heb je misschien last van het Restless Legs Syndrome (RLS).

Je zit net lekker en dan beginnen je benen te prikkelen. Sommige mensen vergelijken het gevoel met insecten die in je benen kruipen. Bewegen helpt, maar niet voor lang. Een eindje lopen verlicht de klachten, maar zo gauw je weer zit, komt het terug. Hoe langer je rust, hoe erger het wordt.

Slaapproblemen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat rusteloze benen slaapproblemen geeft. Vooral mensen met ernstige RLS worden door dit oncomfortabele gevoel uit hun slaap gehouden.

Ze kunnen de slaap niet vatten en zijn overdag moe. Voor hun partners kan het ook storend zijn. Zij merken vaak dat hun bedpartner 's nachts vaak opstaat en rondloopt.

Symptomen

Rusteloze benen kun je herkennen aan de volgende vier kenmerken:

  • Regelmatig krijg je een vervelend, kruiperig, branderig en soms jeukend of prikkelend gevoel in je kuiten of benen. Sommige mensen krijgen dit gevoel ook in hun armen.
  • Je krijgt dit akelige gevoel meestal als je rust, zit of ligt.
  • Beweging verhelpt dit gevoel even.
  • Je hebt er vooral 's avonds en 's nachts last van, waardoor je slaapritme wordt verstoord.

Zenuwstelsel

Hoe RLS precies ontstaat, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Onderzoekers vermoeden dat het wordt veroorzaakt door een disbalans van dopamine in je hersenen. Dit stofje reguleert je zenuwen die de ledematen aansturen.

Bij mensen met RLS gaat er tijdens de slaap of rust iets mis met de boodschappen van de ene zenuw naar de andere. Dit veroorzaakt het vervelende, prikkelende gevoel in de ledematen.

Bijna 80 procent van de RLS-patiënten heeft daarnaast ook last van periodieke ledemaatbewegingen (PLMD). Dat zijn onwillekeurige bewegingen, waardoor je benen of armen schokken. Dit is te vergelijken met de schok die je kan voelen op het moment dat je in slaap valt.

Niet herkend

RLS kan op elke leeftijd beginnen. Maar het verergert vaak op middelbare leeftijd of later. Ongeveer 5 tot 10 procent van de bevolking heeft RLS. Niet iedereen heeft er evenveel last van.

Waarom mensen RLS krijgen, is niet helemaal duidelijk. Erfelijkheid lijkt een belangrijke rol te spelen. Je loopt een groter risico als één of meer van je familieleden RLS hebben. Het komt ook vaker voor bij mensen met artritis, nierfalen, ijzergebrek en diabetes.

Artsen beginnen de symptomen steeds beter te herkennen, maar voorheen werd vaak gedacht dat de problemen ontstonden door nervositeit, ADHD, artritis, spierblessures of kramp, insomnie of ouder worden. Daardoor blijven mensen er vaak jarenlang mee rondlopen, terwijl er wel degelijk behandelingen voor zijn.

Auteur 
  • Redactie