Anti-tabaksclub wil rookverbod tuin en balkon

Getty Images

Als het aan anti-tabaksclub Clean Air Nederland ligt, mogen rokers straks geen sigaret meer opsteken op hun balkon, tuin en zelfs in hun eigen huis wanneer de buren er last van hebben. Dat meldt het AD maandag.

De anti-tabaksclub is een rechtszaak aan het voorbereiden. Ze moeten nog bepalen met welke casus ze de meeste kans maakt op de gewenste gerechtelijke uitspraak. 'Ik denk meteen aan een bejaarde vrouw die ziek wordt in haar eigen flat, omdat haar onderbuurman continu sigaren zit te roken op zijn balkon, zegt voorzitter Tom Voeten in de krant. 'Of flatbewoners die roken op een balkon naast de slaapkamer van de baby van de buren. Dat vind ik bijna misdadig.'

Michel Vols, docent rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen, denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. Hij verwacht dat de roker niet bang hoeft te zijn dat hij strakt niet meer in zijn eigen tuin mag roken. 'In de privésfeer mag je meer dan in de publieke ruimte', stelt hij.

In Duitsland gaf het hoogste rechtscollege een ouder echtpaar gelijk dat zich stoorde aan hun op het balkon rokende onderburen. Clean Air Nederland hoopt op een soortgelijke uitspraak.
 

Auteur 
  • Redactie