Damp e-sigaret schadelijk

Getty Images

Hoewel de e-sigaret minder ongezond is dan tabak, bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Naar aanleiding van dit onderzoek wil staatssecretaris van Rijn zo snel mogelijk een leeftijdsgrens van 18 jaar instellen voor de e-sigaret. Daarnaast wil van Rijn aanvullende maatregelen nemen om onveilige producten van de markt te weren.

Risico’s

Tijdens het gebruik van de e-sigaret verdampt een vloeistof met voornamelijk nicotine en smaakstoffen. De schadelijke stoffen hierbij zijn onder andere: nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Het inademen van deze stoffen kan zorgen voor irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.

Gebruikers

Er is een forse groei van het aantal e-sigaretgebruikers. Uit het onderzoek blijkt dat deze mensen vooral e-sigaretten roken vanuit de veronderstelling dat het minder schadelijk is voor de gezondheid dan een gewone sigaret en dat het helpt om te stoppen met roken. Van de vele merken en modellen zijn navulbare e-sigaretten het meest populair.

Stoppen met roken

Bij het roken van e-sigaretten komen wel minder schadelijke stoffen en lagere concentraties schadelijke stoffen vrij dan bij het roken van tabak. De NVWA geeft aan dat de risico’s beperkt blijven bij incidenteel gebruik van e-sigaretten, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken.

Maar omdat er nog nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen, bestaat hierbij wel het risico dat de rookverslaving in stand blijft en mensen e-sigaretten blijven gebruiken of blijvend combineren met het roken van tabak.

Auteur 
  • Pieter Kortes (stagiair)
Bron 
  • Rijksoverheid
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit