Nederlanders onderschatten schadelijkheid meeroken

Getty Images

Zowel rokers als niet-rokers schatten de risico’s van roken en meeroken te laag in. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onder ruim 1500 respondenten.

Zowel rokers als niet-rokers schatten vooral de risico’s van meeroken laag in. Meeroken is zeer schadelijk voor je gezondheid. Meerokers hebben bijvoorbeeld 25 tot 30 procent meer kans op een hartaanval, 10 tot 50 procent meer kans op hart- en vaatziekten, 20 tot 30 procent meer kans op een beroerte en 20 tot 30 procent meer kans om longkanker te krijgen.

Maar 51 procent van het algemeen publiek en 46 procent van de rokers erkent dat een hartaanval een gevolg kan zijn van meeroken. Voor hart- en vaatziekten liggen deze percentages op 62 procent en 54 procent.

Luchtwegziekten bij kinderen

Kinderen die opgroeien in een omgeving waar gerookt wordt, hebben meer kans op babysterfte, luchtwegklachten, oorontsteking, verminderde longfunctie, astma en andere luchtwegziekten.

Opvallend is dat een meerderheid van de rokers (86 procent) wel weet dat roken schadelijk is. Toch maakt 54 procent zich maar enigszins zorgen over de eigen gezondheid en 34 procent over de gezondheid van anderen.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Rijksoverheid