Roken tijdens adolescentie leidt tot aandachtsproblemen

Getty Images

Roken heeft een direct effect op zich nog ontwikkelende hersenen tijdens de adolescentie en leidt tot aandachtsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2.635 eeneiige tweelingparen uit het Nederlands Tweelingen Register (NTR). Tot nu toe was bekend dat mensen met aandachtsproblemen zoals bijvoorbeeld ADHD meer (gaan) roken. Nu blijkt dat de relatie tussen aandachtsproblemen en roken ook andersom geldt. De resultaten van het onderzoek zijn vrijdag gepubliceerd in het vaktijdschrift Biological Psychiatry.

Genetisch identiek

Uit het grote bestand van het NTR spoorden de wetenschappers eeneiige tweelingparen op waarvan de een ooit had gerookt en de tweelingzus of -broer nooit had gerookt. Vervolgens bleek dat de rokers minder goed scoorden op een vragenlijst om aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit te meten. 'Eeneiige tweelingen zijn genetisch identiek, dus het feit dat de rokers in ons onderzoek meer aandachtsproblemen hebben is niet te verklaren doordat zij een hogere genetische gevoeligheid voor aandachtsproblemen hebben dan de niet-rokers,' zegt VU-wetenschapper Jorien Treur. 'Bovendien groeien tweelingen over het algemeen op in dezelfde omgeving, dus ook dat is geen verklaring voor het gevonden verschil tussen de rokende en niet-rokende tweelingen.'

Aandachtsproblemen

Veel van de tweelingen hadden zowel tijdens de adolescentie als op volwassen leeftijd de vragenlijst ingevuld. Met deze informatie lieten de wetenschappers zien dat de verschillen in aandachtsproblemen tussen rokers en niet-rokers nog niet bestonden op het moment dat geen van beiden ooit had gerookt. 'Het verschil in aandachtsproblemen ontstond pas nadat een van de twee was begonnen met roken, dus we concluderen dat het roken de oorzaak is van de hogere score op aandachtsproblemen bij rokers.'

Blijvend

Het verschil in aandachtsproblemen tussen rokers en niet-rokers bleef zichtbaar tot op volwassen leeftijd. Dat suggereert dat roken tijdens de adolescentie de aandacht blijvend negatief beïnvloedt.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • VU medisch centrum