Stoppen-met-rokenmedicijn minder bijwerkingen dan gedacht

Getty Images

Een veelgebruikt stoppen-met-rokenmedicijn is niet gerelateerd aan hartklachten of depressie, zoals wel werd verondersteld. Dat blijkt uit een onderzoek bij 150.000 rokers, uitgevoerd door een team van wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de universiteiten van Düsseldorf, Edinburgh en Londen.

Om mensen te ondersteunen bij het stoppen met roken kan medicatie uitkomst bieden. Varenicline, dat de werking van nicotine nabootst, is daarvoor één van de meest gebruikte en effectieve geneesmiddelen. Hiervan werd echter verondersteld dat depressie en hartklachten tot de mogelijke bijwerkingen behoren. Onterecht, zo blijkt uit onderzoek.

Veilig en effectief

De onderzoekers vergeleken data van 150.000 rokers die wilden stoppen met roken en daarvoor hulpmiddelen gebruikten, zoals nicotinekauwgom, nicotinepleisters of varenicline. Gedurende een half jaar werd de invloed van de behandeling op hun gezondheid bepaald.

Daaruit bleek dat mensen die het medicijn varenicline kregen, niet meer kans hadden op een hartaanval of depressie in vergelijking met anderen. "De resultaten laten zien dat dit medicijn een veilig middel is om mensen te helpen bij het stoppen met roken", zegt hoofdonderzoeker Daniel Kotz.

Ontwenning

"Als je jarenlang hebt gerookt en je stopt er opeens mee, dan heeft dat nog al wat gevolgen voor je lichaam", zegt mede-auteur van het artikel Onno van Schayck. "Depressie en hartklachten kunnen bijvoorbeeld een gevolg zijn van jarenlang roken. Dit wordt dus niet veroorzaakt door eventuele medicatie, en dat kan dan ook veilig worden voorgeschreven als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Belangrijk is dat mensen die graag willen stoppen, goed worden voorgelicht over de effecten daarvan op lichaam en geest, zowel op korte, als op lange termijn."

De resultaten van het onderzoek verschenen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.
 

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Maastricht UMC+