maandag, 8 augustus 2022

Vermindert het risico op hartfalen direct bij stoppen met roken?

Ik ben een man van 42 en na 20 jaar – eindelijk – gestopt met roken. Vermindert het risico op hart- en vaatziekten direct na het stoppen? En wordt de kans erop ooit weer zo klein als van iemand die nooit heeft gerookt?
Bastiaan

Leonard Hofstra, cardioloog

De risico’s op het krijgen van hart- en vaatziekten verminderden vrijwel onmiddellijk na het stoppen met roken. Er is aangetoond dat binnen 2 weken na het stoppen met roken de stollingsneiging afneemt, de bloeddruk daalt en het cholesterolprofiel verbetert. Dit vertaalt zich in een sterk dalende kans op het krijgen van een hartinfarct. Na een aantal jaren gestopt te zijn, kan de kans op het krijgen van een hartinfarct weer vrijwel gelijk zijn aan die van iemand die nooit heeft gerookt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.