zaterdag, 2 juli 2022

Waterpijp roken

Net zo gevaarlijk als de sigaret?

Steeds meer mensen in Nederland roken waterpijp. Ze denken namelijk dat deze Arabische pijp minder schadelijk is voor de gezondheid dan sigaretten. Maar is dat ook echt zo?
Een waterpijp - ook wel bekend als shisha of hookah - is een apparaat waarmee je waterpijptabak en/of fruittabak rookt
 
Zo werkt het
In een waterpijp zit een gloeiend heet kooltje. Vlakbij het kooltje zit de tabak. Als je zuigt aan de waterpijp licht het kooltje op en wordt de tabak warm. De temperatuur is hierbij ongeveer 300 graden Celsius. De rook die ontstaat gaat door het water heen. Hierbij koelt het af. Doordat de rook vrij koel is, kun je diep inhaleren.
 
Hoe veilig is het?
Vaak wordt gedacht dat waterpijprook minder schadelijk is dan sigarettenrook. Maar dat is niet zo. Uit onderzoek blijkt dat je bij het roken van een waterpijp ook schadelijke stoffen binnenkrijgt. Denk hierbij aan teer, nicotine, koolmonoxide en zware metalen. Een waterpijp rook je gewoonlijk veel langer dan bijvoorbeeld een sigaretje. Mede hierdoor loop je meer kans op long- en mondkankerhart- en vaatziekten en verminderde vruchtbaarheid. 
 
Sociale aangelegenheid
Je rookt een waterpijp meestal met meerdere mensen. Het is dan ook vooral een sociale bezigheid. Dit neemt niet weg dat je verslaafd kunt raken. In de rook zit bijvoorbeeld, net als in sigaretten, nicotine. Het roken gebeurt veelal in waterpijpcafés, shisha lounges of thuis.
 
Hoe houd je het hygiënisch?
Rook je met meerdere mensen? Zorg dan dat je een schoon mondstukje gebruikt. Zo voorkom je dat je aan een mondstukje zuigt dat daarvoor in vijf andere monden is geweest. Zuig je allemaal aan hetzelfde mondstukje? Dan loop je risico op ziektes zoals bijvoorbeeld hepatitis en tuberculose. Als je klaar bent met roken is het verstandig om de waterpijp goed schoon te maken. Dit doe je zo:
  • Verwijder de tabaksresten en het water.
  • Haal de waterpijp uit elkaar.
  • Laat alle delen weken in warm water.
  • Maar de delen schoon met een schoonmaakborstel.
  • Spoel nog een keer goed door.
  • Laat alle delen drogen.
  • Zet de waterpijp weer in elkaar.
Bron(nen):