Stop je met roken en gebruik je medicijnen? Dit moet je erover weten

Soms een hogere dosering van medicijn nodig door PAK's

vrouw breekt sigaret door
Getty Images

Stoppen met roken heeft een gunstig effect op het lichaam. Zo wordt de huid gezonder, de smaak en reuk verbeteren, neemt de conditie toe en wordt de kans op kanker en hart- en vaatziekten kleiner. Wat wel goed is om te weten: sommige medicijnen kunnen anders gaan werken, waardoor je soms last kunt hebben van bijwerkingen. Hoe dit precies werkt? Bijwerkingencentrum Lareb legt het voor je uit.

Wat zit er in sigarettenrook?

In sigarettenrook van tabak zitten verschillende stoffen, zoals nicotine en stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Een voorbeeld van deze kankerverwekkende stoffen zijn polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). PAK’s zijn stoffen die ontstaan door niet volledige verbranding van tabak. Deze stoffen komen in het lichaam bij het inademen van de rook.

Hoe hebben PAK’s invloed op medicijnspiegels?

PAK’s stimuleren de werking van bepaalde enzymen in de lever. Deze enzymen zijn de cytochroom P450 (CYP) 1A2 enzymen. De enzymen zijn betrokken bij het afbreken van bepaalden soorten medicijnen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn: antipsychotica, antidepressiva, sommige bètablokkers en sommige middelen tegen COPD of longkanker. Door de stimulering van CYP1A2 enzymen worden de medicijnen sneller afgebroken. Rokers hebben daarom soms een hogere dosis van een medicijn nodig dan niet-rokers.

Kunnen bijwerkingen voorkomen worden?

Een dosisverlaging kan misschien nodig zijn bij het stoppen met roken om bijwerkingen te voorkomen. Zo kan de medicijnspiegel namelijk niet te hoog worden. Vooral mensen met medicijnen die nauwkeurig gedoseerd moeten worden, moeten in de eerste week van het stoppen met roken extra in de gaten worden gehouden.

Zijn er ook andere stoffen dan PAK’s die invloed kunnen hebben op medicijnspiegels?

Niet alleen PAK’s hebben invloed op medicijnspiegels. Ook nicotine heeft effect op het lichaam. Nicotine veroorzaakt een verminderde gevoeligheid voor insuline in het lichaam bij mensen met diabetes type 1. Wanneer je stopt met roken neemt de gevoeligheid van insuline weer toe, en kan een aanpassingen van de insulinedosering nodig zijn.

Gelukkig is een dosisverandering lang niet altijd nodig. Niet iedereen krijgt last van bijwerkingen na het stoppen met roken. Wil je stoppen met roken en gebruik je medicijnen? Vraag dan advies aan jouw arts of apotheker voordat je stopt met roken.

Ervaar jij zelf een bijwerking? Houd bijwerkingen niet bij je, deel ze met Bijwerkingencentrum Lareb! Dat kan via mijnbijwerking.nl.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.