Ziekenhuis begint verslavingspoli voor rokers

Getty Images

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) krijgt als eerste een gespecialiseerde verslavingspoli voor zware rokers. Dat meldt ad.nl maandag.

Een team van medisch specialisten staat klaar om longpatiënten die moeten stoppen met roken te helpen. Zware rokers die door het ziekenhuis worden doorverwezen, krijgen eerst een consult met een verslavingsarts. Deze brengt de problematiek van de patiënt in kaart, zet een behandelplan op en stemt met de behandelend specialisten en huisarts op wie wat gaat doen.

Als het nodig is, krijgen patiënten begeleiding van een verslavingscoach. Die geeft steun op maat als het even lastiger gaat. Zowel de verslavingsarts als verslavingscoach werken nauw samen met longverpleegkundigen, longartsen, diëtisten en fysiotherapeuten en als het nodig is een psycholoog.

Complete leefstijl in kaart brengen

Deze aanpak gaat veel verder dan de huidige cursussen en poli's die er bestaan. Het Assense ziekenhuis wil de complete leefstijl van rokers in kaart brengen en aanpakken. "Zo heeft dertig procent van de zware rokers ook alcoholproblemen," zegt verslavingsarts Robert van de Graaf op ad.nl.

De verslavingspoli voor rokers is een pilot die drie maanden gaat duren. In eerste instantie richt het ziekenhuis zich op longpatiënten die al onder behandeling zijn in het eigen ziekenhuis en die het maar niet lukt om met roken te stoppen.

De aanpak is dezelfde als die van drank- en drugsverslaafden. Van de Graaf: "Gek genoeg stappen bijvoorbeeld verzekeraars bij deze specialistische aanpak van rokers vaak op de rem, terwijl ze dat bij drank- en drugsverslaafden niet doen," zegt Van de Graaf. "Dat komt omdat drank en drugs als echte verslaving worden gezien, terwijl roken nog steeds vaak wordt gezien als een slechte gewoonte in plaats van een levensgevaarlijke verslaving."

Niet vergoed

De behandeling van tabaksverslaving door de verslavingszorg wordt, in tegenstelling tot andere verslavingen niet vergoed. Het WZA en Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) onderzoeken samen de mogelijkheden om de behandeling van tabaksverslaving wel vergoed te kunnen krijgen. Het WZA heeft zorgverzekeraars al wel betrokken bij het project.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Algemeen Dagblad