6 redenen om nú planten te kopen

Groen is goed voor je gezondheid

Getty Images

Planten zijn populairder dan ooit. Tijdens de coronacrisis werden massaal groene kneusjes gered, om van die thuisisolatie toch nog iets gezelligs te maken. Maar kamerplanten zijn niet alleen huiselijk, ze zijn ook goed voor je gezondheid. Zes redenen om snel wat groens in huis te halen, mét voorbeelden van de gezondste planten.

1. Planten maken zuurstof aan

Wij ademen lucht in, waaruit we zuurstof halen. Daarna ademen we weer kool(stof)dioxide (CO2) uit. Bij planten werkt dit net andersom. Zij halen kooldioxide uit de lucht en zetten dat juist weer om in zuurstof. Ook zorgen ze dat de luchtvochtigheid in huis verbetert. Dat is fijn, want moderne huizen zijn zo goed geisoleerd, dat de lucht nog wel eens wat droog kan zijn.

2. (Sommige) planten werken luchtzuiverend

Elke plant maakt zuurstof aan. Maar sommige planten doen nog wat extra's: zij hebben luchtzuiverende capaciteiten. Deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht. Vervolgens worden deze stoffen in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken. En dat is natuurlijk prettig in je woon- of slaapkamer, want een ongezond binnenklimaat kan klachten geven als hoofdpijn, slaapproblemen, huidproblemen en zelfs longklachten. Er zijn planten die wel 70 tot 80 procent van alle schadelijke stoffen uit de lucht kunnen halen. Planten die bekend staan om hun luchtzuiverende werking zijn onder meer de krulvaren, de lepelplant, de areca palm ('goudpalm'), de monstera deliciosa ('gatenplant'), de rubberplant, klimop en de graslelie.

Het is wel belangrijk in gedachten te houden dat je met een paar kamerplanten niet meteen je hele binnenklimaat zuivert. Goed ventileren is nog belangrijker, evenals het voorkomen van vocht en schimmel.

3. Ze zijn goed voor je concentratie

Als je snel bent afgeleid, kan het helpen een kamerplant neer te zetten. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen betere prestaties leveren bij taken die een zekere mate van concentratie vereisen als er planten in de kamer staan. Ze zijn goed voor je concentratie, focus en productiviteit. Eén verklaring hiervoor is dat het kijken naar 'natuur' zorgt dat je minder gestrest en vermoeid raakt, waardoor het gemakkelijker is om je te concentreren. Dat geldt voor alle planten, maar zelfs extra voor rozemarijn, wiens geur de concentratie positief beinvloedt en munt, dat je stressniveau verlaagt maar je wel alert houdt. En die eerder genoemde luchtzuivering en zuurstofaanmaak helpen er natuurlijk ook bij. Tenslotte absorberen planten geluid, wat de concentratie ook bevordert.

Overigens werkt dit uiteraard niet alleen thuis: onderzoek van Ambius en RUG toont aan dat voldoende groen op de werkvloer zorgt voor maar liefst 15 tot 19 procent verbetering van de concentratie. Door de huiselijk sfeer die planten geven voelen werknemers zich bovendien meer tevreden en zijn ze productiever.

4. Planten zijn goed voor je bloeddruk (en meer)

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat mensen niet alleen sneller van een operatie herstellen als ze bloemen en planten in hun kamer hebben, maar ook dat hun bloeddruk aanmerkelijk lager was. Dat kan wel kloppen, want al dat groen om je heen zorgt voor rust en minder stress. Dat geldt zeker als je aromatische planten kiest. Lavendel, jasmijn of basilicum bijvoorbeeld. Gewoon groene kamerplanten werken trouwens ook prima. Deze kleur heeft namelijk een bewezen rustgevende invloed op mensen en werkt hierdoor stressverlagend.

Maar planten kennen nog meer gezondheidseffecten. Zo zijn er diverse onderzoeken die aantonen dat voldoende planten om je heen helpen bij wisselende stemmingen en nervositeit. Ook griep- en verkoudheidsvirussen krijgen minder kans, omdat planten natuurlijke luchtbevochtigers zijn. Dit kan helpen keelpijn, hoesten en zelfs een verstopte neus tegen te gaan.  

5. Ze bevorderen je slaap

Vanwege de zuurstof die ze omzetten, maar sommige planten ook weer vanuit aromatherapeutisch opzicht. Lavendel bijvoorbeeld, maar ook gardenia heeft een bewezen slaapverwekkende werking, vanwege de crocetine in deze plant. Valeriaan staat natuurlijk bekend vanwege de rustgevende werking van de wortels, maar het inademen van de geur zou volgens deskundigen ook helpen sneller in slaap te vallen.

6. Groen maakt gelukkig

Nog een laatste reden om wat extra groen in huis te halen: planten maken je simpelweg gelukkiger. Je haalt een beetje natuur naar binnen en dat doet iedereen goed, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Het verzorgende aspect (lees: in leven houden van je planten) schijnt daar ook bij te helpen. Ook wandelen in de natuur en moestuinieren is goed voor je welbevinden.

 

Auteur 
Bron 
  • Womens Health
  • De Tuinen Van
  • IntoGreen
  • Intratuin