Boekrecensie: Frazzled van Ruby Wax

Mindfulness gids voor geestelijk welzijn

Getty Images

Onze voorouders hadden helemaal geen last van stress. We hebben het zelf ‘bedacht’ en veel mensen hebben er tegenwoordig flink last van. Ruby Wax legt je in Frazzled uit hoe je met behulp van mindfulness beter leert omgaan met stress, angst en negatieve gevoelens. Zonder dat je daarvoor uren op een kussentje hoeft te gaan zitten.

Een state of frazzle is een toestand van nerveuze uitputting: je zenuwstelsel is overbelast door constante stress waardoor een burn-out kan ontstaan. Ruby Wax - en velen met haar - woont in Frazzleland en is hard op zoek naar de uitgang. De Amerikaanse comediènne zag haar succesvolle tv-carrière stranden door haar depressies. Ze heeft een ontzettend stressvol leven, een pittige jeugd achter de rug en volgt talloze behandelingen. Zonder resultaat.

Uiteindelijk gaat ze op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie (MBCT) studeren aan de Universiteit van Oxford. Ze kiest voor deze studie omdat er veel wetenschappelijk bewijs is dat MBCT helpt bij verschillende lichamelijke en psychische stoornissen.

Mindfulness tegen stress

In haar vorige boek, Tem je geest, schreef Wax over haar depressiviteit en hoe mindfulness haar op de been houdt. Frazzled gaat helemaal over op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie en wat het tegen stress kan doen. Zo vertelt ze in de eerste helft van het boek waarom we tegenwoordig eigenlijk zo gestrest zijn, hoe onze hersenen werken, wat mindfulness precies is en wat voor effect het heeft op je brein. Hierbij haalt ze allerlei informatie uit de neurowetenschap uit haar boekenkast.

In het midden van het boek vind je een zesweekse mindfulnesscursus. Daarin staan oefeningen beschreven die je waar en wanneer je maar wilt kunt proberen. Bijvoorbeeld een oefening die lijkt op de rozijnoefening en een soort bodyscan. En de drie-minuten-adempauze komt voorbij. Dit is een makkelijke manier om kennis te maken met mindfulnessoefeningen.

Verschillende toepassingen

De tweede helft van het boek gaat over verschillende toepassingen van mindfulness. Onder andere het nut van mindfulness bij het omgaan met anderen, bijvoorbeeld op je werk of in je relatie met je partner of vrienden. Ze geeft tips over mindfulness specifiek voor ouders, kinderen en tieners. Tot slot schrijft Wax over een retraiteweek waarin ze elke dag zeven uur in stilte mediteert. Voor en na deze week laat ze haar hersenen onderzoeken in een MRI-scanner om aan te tonen dat mindfulness echt iets doet met haar brein.

Dit is een interessant boek als je meer wilt weten over mindfulness en het wetenschappelijke bewijs voor het effect van deze techniek, maar geen heel dik, saai boek wilt doorploeteren. Hoewel er soms best ingewikkelde wetenschappelijke materie aan bod komt, weet Wax dit helder uit te leggen. Bovendien wisselt ze ‘droge’ stof af met persoonlijke verhalen en heeft ze een humoristische schrijfstijl, wat het boek toch luchtig houdt.

Ruby Wax is een comédienne en schrijfster van tv-scripts. Ze leed aan depressies en besloot haar tv-carrière op een laag pitje te zetten. In die tijd behaalde zij haar master in mindfulness gebaseerd op cognitieve therapie aan de Universiteit van Oxford. Ze schreef inmiddels twee boeken over mindfulness: Tem je geest en Frazzled.