Tv kijken ter ontspanning zorgt voor schuldgevoel

Getty Images

Mensen die gestrest thuiskomen van hun werk en de tv aanzetten om te ontspannen, blijken daar niet van op te knappen. Ze krijgen juist last van een schuldgevoel of het gevoel gefaald te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de Johannes Gutenberg en de Vrije Universiteit.

De onderzoekers vroegen 471 vrijwilligers om aan de vorige dag te denken. Hoe voelden ze zich toen? Hadden ze televisie gekeken, internet gebruikt of computerspelletjes gespeeld?

Schuldgevoel

Mensen die na het werk of na school erg moe waren, bleken hun mediagebruik vaker te ervaren als uitstelgedrag. Zij hadden het idee dat ze bezweken voor de verleidingen van de televisie en hun computer, terwijl ze belangrijkere taken lieten liggen. Daardoor voelden ze zich vaker schuldig. Dit schuldgevoel verminderde het positieve effect van het tv kijken of internetten en zorgde ervoor dat deze proefpersonen zich minder hersteld en vitaal voelden.

Herstel

Eerder onderzoek toonde aan dat media die je vermaken, kunnen zorgen voor een ‘herstelervaring' die helpt om je geestelijk los te maken van je werk en te ontspannen. Winnen bij een computerspel of een film kijken die je aan het denken zet, kan bovendien een gevoel van controle en meer energie opleveren. Bij uitgeputte, erg gestreste mensen blijkt mediagebruik echter een minder positief effect te hebben.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het tijdschrift Journal of Communication.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Medical Xpress