Aantal meldingen tekenbeten blijft toenemen

Getty Images

In mei en juni is het aantal tekenbeten dat werd gemeld op tekenradar.nl met 13 procent toegenomen ten opzichte van het gemiddelde aantal van de voorgaande drie jaren.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut verwacht in juli, de piek van het tekenseizoen, ruim 400.000 meldingen.

Ziekte van Lyme

Mensen die een tekenbeet oplopen, kunnen de ziekte van Lyme krijgen. Ze kunnen daar, ook na behandeling, langdurig klachten aan overhouden als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.

De helft van alle gemelde tekenbeten dit jaar zijn in het bos opgelopen en een derde in de tuin. Een derde van de gemelde tekenbeten zijn opgelopen tijdens het wandelen, 20 procent tijdens het tuinieren en 20 procent van de tekenbeten bij het spelen.

Het aantal tekenbeetmeldingen hangt in belangrijke mate samen met de weersomstandigheden. Daarnaast speelt de aandacht voor Tekenradar.nl waarschijnlijk een rol.

Zelf controleren

In Gelderland zijn de meeste tekenbeten gemeld. 22 procent van de meldingen tussen 2012 en 2016 kwam uit die provincie. Noord-Brabant staat met 12 procent op de tweede plaats, gevolgd door Noord-Holland (11 procent).

Het RIVM raadt mensen aan zichzelf goed te controleren na een bezoek aan een groene omgeving en, als ze gebeten zijn, teken direct te verwijderen.

Ze moeten naar hun huisarts gaan als ze tot drie maanden na de beet klachten als koorts, huiduitslag of gewrichtspijn krijgen.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Nu.nl
  • RIVM