Komende weken meer tekenbeten verwacht

Controleer altijd op teken als je buiten bent geweest

Teek op de huid op een rode vlek ontstaan door de beet
Getty Images

De komende weken verwachten onderzoekers van het RIVM en Wageningen University een stijging in het aantal mensen dat door een teek gebeten zal worden.

Teken zijn er het hele jaar en je kan dus altijd gebeten worden, maar ieder jaar is er een piek te zien in juni en juli. Opvallend is dat het aantal meldingen in de eerste 6 maanden van 2024 39 procent lager ligt dan het gemiddeld voor deze periode. "We hebben hiervoor geen duidelijke verklaring", zegt Kees van den Wijngaard, epidemioloog bij het RIVM. "Het slechte weer van dit voorjaar zou ervoor gezorgd kunnen hebben dat mensen minder in het groen waren en dat zij daarom minder teken gemeld hebben.”

Ziekte van Lyme

Jaarlijks worden zo'n 1,5 miljoen mensen door een teek gebeten. De meeste mensen worden daar niet ziek van. Ongeveer 27.000 duizend per jaar krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Op tekenradar.nl staat waar in de afgelopen periode veel mensen zijn gebeten door een teek. En waar mensen een teek hebben opgelopen. Ook als je zelf bent gebeten door een teek kun je je daar aanmelden voor onderzoek naar tekenbeten en Lyme.

Onderzoek

Dit jaar zoekt het RIVM samen met het Radboudumc mensen in (de omgeving van) Nijmegen die een rode ring of vlek na een tekenbeet hebben gekregen. Bij deze mensen zal onderzocht worden hoe het afweersysteem reageert op de infectie. Met die kennis kan de diagnose en behandeling van Lyme worden verbeterd.

Bericht gaat verder onder deze post

 

Controleer op teken

Ben je in de tuin, het bos, de duinen of het park geweest? Controleer jezelf dan op tekenbeten. Heb je een teek? Verwijder deze dan direct met een pincet. Houd de plek van de beet daarna nog 3 maanden goed in de gaten. Bel de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet rond de plek van de tekenbeet. Ook als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.

 

Auteur 
Bron 
  • RIVM