"Er zijn heel veel opties bij verzakkingsklachten"

Urogynaecoloog Manon Kerkhof over verzakkingen van blaas, darm en baarmoeder

Getty Images

Verzakkingen van de bekkenbodem zijn veelvoorkomende kwalen. Niet minder dan de helft van de vrouwen van vijftig jaar of ouder heeft er last van. Tegelijk hoor je er bijna nooit iemand over, want wie praat er nou makkelijk over de bijbehorende problemen als incontinentie of pijn bij het vrijen? Verzakkingen kunnen het dagelijks leven echter behoorlijk vervelend maken. Het goede nieuws is dat er veel mogelijke oplossingen zijn; veel meer dan alleen de beruchte 'matjes' die – al dan niet ten onrechte – in zo’n kwaad daglicht zijn gekomen. In deze video beantwoordt Urogynaecoloog Manon Kerkhof al jouw vragen over verzakkingen, incontinentie en andere bekkenbodemgerelateerde problemen en bespreekt ze ook de mogelijke oplossingen.

"Bekkenbodemgerelateerde klachten als urineverlies, verzakking en pijn bij het vrijen komen heel veel voor. In mijn dagelijks werk heb ik gemerkt dat vrouwen denken dat deze klachten 'er gewoon bij horen'. Niets is minder waar! Ook rust er nog steeds een groot taboe op het bespreekbaar maken van klachten rond de bekkenbodem", vertelt urogynaecoloog Manon Kerkhof. "Er zijn bijvoorbeeld heel veel verschillende operatietechnieken voor heel veel verschillende verzakkingen. Het bekende 'matje' is lang niet altijd eerste keus."

Manon Kerkhof studeerde geneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en voltooide de opleiding tot gynaecoloog aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam in 2008. Zij was daarna als gynaecoloog werkzaam in het Spaarne Gasthuis in Haarlem en de Isala Klinieken in Zwolle. Zij promoveerde in 2014 op herstel van bindweefsel van de bekkenbodem, aan het VU Medisch Centrum. Deze onderzoekslijn zet zij nu voort in het Radboud Institute of Molecular Life Sciences. Sinds 2015 is zij als urogynaecoloog verbonden aan het Radboudumc te Nijmegen.

Auteur