Boekrecensie: Even ontspannen mevrouw

Van eendenbek tot beugelstoel

gynaecoloog
Getty Images

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt: lachen bij de gynaecoloog. Toch laat Mieke Kerkhof zien dat zij in haar praktijk heel wat bijzondere en grappige dingen meemaakt. Deze belevenissen heeft ze gebundeld in het boek ‘Even ontspannen mevrouw’.

Gynaecoloog Mieke Kerkhof vindt haar beroep het mooiste van de wereld. “Zoals iedereen weet zijn er twee zekerheden in het leven: ieder mens wordt geboren en ieder mens gaat dood. In tegenstelling tot uitvaartondernemers hebben wij, gynaecologen, de fantastische taak om de start van een leven te begeleiden.”

Voor een gynaecoloog zijn geen twee dagen hetzelfde. Ze begeleiden zwangerschappen en verhelpen vrouwenkwalen bij patiënten van alle leeftijden. Er is sprake van veel intimiteit en volgens Kerkhof wordt een gynaecoloog dan ook veel toevertrouwd en daardoor beleeft ze veel mooie, bijzondere, ontroerende, euforische, verdrietige en grappige momenten.

Glimlach

In Even ontspannen mevrouw verzamelde Kerkhof haar eigen belevenissen en die van collega’s. Het boek staat vol anekdotes, oneliners en wijsheden. Je krijgt echt een kijkje in de wereld van de gynaecologen. Een veel gestelde vraag blijkt bijvoorbeeld of je je sokken aan mag houden tijdens een onderzoek. En kinderen missen bij een echo de kleur of popcorn.

Natuurlijk passeren ook de beugelstoel en eendenbek de revue. Verder vraagt een vrouw of ze nog op tijd is voor ‘Boer zoekt vrouw’ na haar bevalling en blijkt een andere dame niet zwanger van André, maar van Theo. Mooi is ook het verhaal van de man die denkt dat hij op de implanon moet drukken voordat hij gaat vrijen met zijn vrouw.

Even ontspannen mevrouw leest als een trein. De anekdotes zijn luchtig en spreken tot de verbeelding. Het boek is zeker niet plat of smakeloos. En hoewel sommige verhaaltjes een klein beetje onaf voelen, toveren de meeste een glimlach op je gezicht.

Mieke Kerkhof is sinds 1998 gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.