Is het normaal dat mijn urine naar vis ruikt?

Getty Images

Als ik kabeljauw heb gegeten, ruikt mijn plas naar vis. Is dit normaal? Ik (vrouw, 71 jaar) slik een aantal ­medicijnen vanwege hartklachten en bloeddruk.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Onze lichaamsgeur wordt in zekere mate beïnvloed door wat we eten, maar de voedingsstoffen ­worden wel in het maagdarm­kanaal en de lever ‘verknipt’ tot heel kleine moleculen. Dat je direct aan de urine kunt ruiken wat je de vorige avond hebt gegeten, is daardoor vrij uniek. Het is vooral bekend van asperges en van vitamine B-supplementen. Een ‘visgeur’ is de algemene naam voor de gemene ammonia-achtige geur veroorzaakt door trimethyl­amine (TMA), een stofje waar vooral diepzeevissen, waaronder kabeljauw, veel van in hun lichaam hebben. TMA is heel vluchtig en ruikt heel sterk. In ons lichaam wordt het door de lever omgezet in het geurloze TMA-oxide. Er zijn mensen die het enzym missen dat hiervoor nodig is, waardoor ze heel snel een nare lichaamsgeur krijgen. Ik kan me voorstellen dat als iemand iets minder van dat enzym aanmaakt dan gebruikelijk, het diegene niet lukt om bij een grote inname van TMA alles om te zetten in TMA-oxide, waardoor een gedeelte onbewerkt en ‘ruikbaar’ in de urine terechtkomt. Een beetje lastig aan uw vraag vind ik dat verhoogde ­concentraties van deze stoffen in het bloed vaak ­gepaard gaan met een wat verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Hoe dit precies zit, is onderwerp van onderzoek; men weet het nog niet precies. Misschien is het voor u wel een reden om extra alert te zijn op risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Lees ook: dit veroorzaakt bij vrouwen vaak visgeur

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.