Kan mijn vriend me een vaginale schimmelinfectie geven?

Getty Images

Een half jaar geleden heb ik voor het eerst een vaginale schimmelinfectie gehad. Ik heb hier tabletten voor gehad. Toen had ik er een poosje geen last van. Nu heb ik er denk weer één. Kan ik het van mijn vriend krijgen? Hij heeft verder nergens last van.

Ellen

Ton Dapper, huisarts

De vagina is van binnen met slijmvlies bedekt. Dit slijmvlies scheidt vocht en slijm af. Ook leven er bacteriën en schimmels. Dit is allemaal heel normaal. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Soms raakt dit evenwicht verstoord. Bepaalde schimmels kunnen dan gaan overheersen. Er ontstaat dan een schimmelinfectie, ook wel een candida-infectie genoemd.

Candida

De candida komt dus normaal voor in de vagina, maar ook op de huid en in de darmen. Wanneer deze schimmel gaat overheersen, krijg je last van jeuk en witte, soms wat brokkelige, niet-ruikende vaginale afscheiding. Het slijmvlies van de vagina kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Plassen of vrijen kan hierdoor pijn doen of een branderig gevoel veroorzaken.

Hormonale veranderingen

Verschillende factoren kunnen het evenwicht tussen bacteriën en schimmels in de vagina verstoren. Vooral hormonale veranderingen spelen een rol. Sommige vrouwen hebben rond iedere menstruatie een schimmelinfectie. Anderen krijgen het tijdens de zwangerschap. Vrouwen met diabetes hebben meer kans op vaginale schimmelinfecties. Antibiotica doden bacteriën in de vagina waardoor schimmels de kans krijgen op uitbreiding. Ook een verminderde weerstand en algemene conditie door bijvoorbeeld zorgen of drukte lijkt het evenwicht tussen bacteriën en schimmels te kunnen verstoren.

Een schimmelinfectie loop je niet op door seksuele activiteiten. Het is geen seksueel overdraagbare aandoening. Vrijen terwijl de vagina nog droog is kan het slijmvlies wel irriteren. Zonodig kun je een glijmiddel gebruiken.

Hoe was je je vagina?

Grondig reinigen met zeep (ook neutrale zeep) irriteert het slijmvlies en vergroot de kans op een schimmelinfectie. Water en zeep drogen namelijk sterk huid en slijmvliezen uit. Het advies is om de natuurlijke toestand van het vaginale slijmvlies zo weinig mogelijk te verstoren. Je moet niet vaker of grondiger wassen. Het is beter om de schaamstreek onder de douche met alleen lauw water af te spoelen.

Een schimmelinfectie gaat meestal vanzelf over. Als de afscheiding of branderigheid erg hinderlijk zijn dan is behandeling mogelijk met een vaginale tablet of een vaginale capsule. Bij terugkerende schimmelinfecties is het mogelijk om voor een periode van drie tot zes maanden een keer per maand een vaginale tablet te gebruiken, op de vijfde dag na het begin van de menstruatie. Ook deze behandeling kan niet garanderen dat de schimmel wegblijft. Je partner hoeft niet mee behandeld te worden

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!