Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 21 september 2017

Hoe behandel je een vaginale schimmelinfectie?

Crèmes, tabletten of pillen

Als je ineens veel meer of minder afscheiding hebt of wanneer deze van geur of kleur verandert, kan het zijn dat je een schimmelinfectie hebt. Meestal gaat dit vanzelf over, maar je kunt er ook iets tegen doen. Slikken of smeren tegen schimmel.

De behandeling van een vaginale schimmelinfectie bestaat uit een crème of tablet. Sommige middelen kun je zonder recept bij de apotheek of drogist kopen, andere zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Vaginale tabletten en crème werken even goed. De tablet heeft als voordeel dat je het maar één keer hoeft te gebruiken, maar het helpt niet bij jeuk aan de schaamlippen. En dat doet de crème wel. Die breng je gedurende zes dagen aan in de vagina (een keer per dag) en kun je eventueel op de schaamlippen smeren (twee keer per dag) als je jeuk hebt.

Zowel met de tablet als de crème moeten de klachten binnen een paar dagen verminderen en met een week over zijn.

Zelf doen

Om schimmelinfecties te voorkomen of het herstel te versnellen, kun je een aantal dingen proberen:

 • Was je vagina niet met zeep. Spoel met lauw water onder de douche. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf.
 • Vermijd strakke of synthetische broeken.
 • Blijf niet te lang met nat ondergoed of zwemgoed rondlopen.
 • Vermijd inlegkruisjes of vervang deze regelmatig.
 • Verschoon regelmatig je maandverband of tampon als je ongesteld bent.
 • Neem de tijd om opgewonden te raken voor geslachtsgemeenschap of gebruik zo nodig een (neutraal) glijmiddel.

Naar de huisarts

De schimmelinfectie gaat niet altijd zomaar over. In sommige gevallen is het dan ook beter om naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld als je:

 • Jonger bent dan zestien jaar.
 • Diabetes hebt.
 • Langdurig antibiotica gebruikt.
 • Medicijnen gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken.
 • Het afgelopen jaar meer dan drie keer een vaginale schimmelinfectie hebt gehad.
 • Problemen hebt gehad met eerdere behandeling die onvoldoende werkte.
 • De overgang achter de rug hebt.
 • Gele, groene en/of sterk ruikende afscheiding hebt. 
 • Ook andere klachten hebt die kunnen wijzen op een soa.

De huisarts kan je dan een ander antischimmelmiddel voorschrijven. Naast de vaginale tablet en de crème, zijn er ook nog middelen om oraal (via de mond) in te nemen.

Herhaling

Bij steeds terugkerende infectie wordt soms ook gedurende langere tijd een vaginale tablet of capsule voorgeschreven. Je neemt de tablet dan iedere maand op de vijfde dag na het begin van de menstruatie om te voorkomen dat de schimmel terugkeert. Daarnaast kun je vaak een herhaalrecept krijgen, zodat je bij een terugkomende schimmelinfectie direct kan beginnen met behandelen.

En de partner?

Behandeling van je partner is alleen nodig als hij zelf ook last heeft. Een schimmelinfectie is geen seksueel overdraagbare aandoening. Daarbij heeft iedereen deze schimmel al op de huid en slijmvliezen. Bij klachten zoals uitslag of jeuk aan de penis kan eventueel de uitwendige crème gebruikt worden.

Houd er wel rekening mee dat vaginale tabletten en crème het rubber van een condoom kunnen beschadigen. Tijdens, en tot twee dagen na de behandeling is een condoom dus minder betrouwbaar.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Wietske (niet gecontroleerd) op vr, 07/28/2017 - 11:02

Een goede behandeling tegen schimmel is P'au d'arco thee gecombineerd met caprylzuur. Twee grote eetlepels P' au d'arco op 600 ml water, 20 minuten zachtjes laten koken zodat de werkzame stof vrijkomt. Drinken verdeeld over de dag. Uiteraard ook anti-schimmeldieet erbij.
Wel langzaam dosering opvoeren, eerst enkel P' au d' arco. waarnemen hoe je lichaam reageert dan caprylzuurcapsules erbij gebruiken. Zorgen voor goede ontgifting, lever ondersteunen, veel water drinken.

Door JJ (niet gecontroleerd) op vr, 03/25/2016 - 08:51

Ben in het verleden van een ernstige schimmelinfectie afgekomen door middel van een biogene-aminenarme voeding en wat supplementen, zoals magnesium en vitamine B. En dat na vele medicijnen tegen de schimmel. Een natuurgeneeskundige hielp me daarbij. Dus juist geen zuurdesembrood maar wel gistbrood, ook al wordt tegenwoordig anders beweerd. Wel zaak om de suiker te laten staan.
Bijgevolg verdwenen ook andere klachten, zoals de drukte in m'n hoofd.
Ontzuren is sowieso goed.

Door ronja (niet gecontroleerd) op do, 03/24/2016 - 23:51

Wie heeft ervaring met een aanpak op basis van ontzuren van het lichaam? Dus speciale ontzurende thee drinken, letten op voedingsmiddelen (wordt alcohol, koffie , melk,suiker vermijden) en bv basisch water drinken of een basisch bad nemen.
Ik heb canesten 6 dagen gebrukt en de klachten zijn na twee weken weer terug gekomen.Maar eigenlijk mag je volgens de bijsluiter niet direct weer canesten gaan gebruiken