Zo herken je een vaginale schimmelinfectie

De symptomen van een vaginale infectie

vaginale schimmelinfectie
Getty Images

In een gezonde vagina leven allerlei bacteriën en schimmels. Zolang deze elkaar in evenwicht houden, is er niets aan de hand. Gaat er een bepaalde schimmel overheersen, dan krijg je een schimmelinfectie. Waaraan kun je zo’n vaginale schimmelinfectie herkennen?

Meestal is de Candida albicans-schimmel de oorzaak van een vaginale schimmelinfectie en daarom wordt deze ook wel candida genoemd. Het is een veelvoorkomende kwaal: zo’n driekwart van de vrouwen heeft er wel eens last van gehad.

Veranderde afscheiding

Vaginale afscheiding is normaal vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Als het opdroogt, wordt het gelig. Het kan geurloos zijn of een beetje zurig ruiken. Wat een normale hoeveelheid afscheiding is, is niet aan te geven, de een heeft nu eenmaal meer afscheiding dan de ander. Heb je ineens veel meer of minder afscheiding of verandert deze van geur of kleur? Dan zou je een schimmel of ontsteking kunnen hebben.

Bij een candida-schimmelinfectie krijg je een witte, soms brokkelige afscheiding die niet sterk ruikt. De bacterie Gardnerella, de veroorzaker van vaginose of vaginitis, zorgt voor grijswitte, stinkende afscheiding. Ook als je last hebt van de trichomonasbacterie ruikt de afscheiding onaangenaam en heeft deze een groengelige kleur.

Jeuk

Een vaginale schimmelinfectie veroorzaakt vaak ook flinke jeuk. Sommige vrouwen hebben alleen inwendige jeuk, bij anderen jeukt ook de huid rondom de vagina en de schaamlippen. Probeer niet te krabben of wrijven, want dat kan de kwetsbare huid nog meer beschadigen.

Branderig gevoel

De schimmelinfectie irriteert de huid in en rond de vagina. De schaamlippen en vagina kunnen rood worden, opzwellen en branderig aanvoelen. Plassen en vrijen kunnen pijnlijk zijn.

Twijfels

Heb je een keer eerder een schimmelinfectie gehad, dan zul je meteen de symptomen herkennen als je weer een schimmelinfectie hebt. Je hoeft niet alle genoemde symptomen te hebben, sommige vrouwen merken maar weinig van een schimmelinfectie.

Gaan je klachten niet over en weet je niet zeker wat er aan de hand is, neem dan contact op met je huisarts. Deze weet vaak op basis van de omschrijving van je problemen al of er sprake is van een vaginale schimmelinfectie. Bij twijfel kan de huisarts onder de microscoop gemakkelijk zien of er een schimmel in de afscheiding zit.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Apotheek.nl
  • Canesten